Familiile victimelor atacurilor din 11 septembrie și salvatorii REFUZĂ prezența lui Joe Biden la evenimentele comemorative. Care este motivul

2 luni in urmă 28

Atentate 11 septembrie Atentate 11 septembrie

Aproximativ 1.700 de persoane, membri ai familiilor victimelor atacurilor de la 11 septembrie, salvatori și supraviețuitori, au transmis public faptul că acceptă prezența lui Joe Biden la evenimentele comemorative doar cu o condiție. Aceștia îi cer președintelui american să declasifice documente guvernamentale despre care ei susţin că vor demonstra implicarea liderilor saudiți. 

VINERI, 06 AUGUST 2021, 23:03

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: Irina Chirtoc

Într-o scrisoare deschisă semnată de membrii familiilor victimelor, salvatorii și supraviețuitorii atacurilor i-au cerut lui Biden să nu participe la evenimente dacă nu dă publicității docuementele solicitate.

”După 20 de ani, pur şi simplu nu există niciun motiv - nici invocarea nejustificată a securităţii naţionale, nici altele - pentru a păstra această informaţie secretă”, se arată în scrisoare.

”Dacă preşedintele Biden îşi reneagă angajamentul şi este de partea guvernului saudit, vom fi obligaţi să ne împotrivim public oricărei participări a administraţiei sale la orice ceremonie comemorativă a atacurilor de la 11 septembrie”, au mai transmis semnatarii scrisorii.

Solicitarea a fost semnată de aproximativ 1.700 de persoane.

Ambasada Arabiei Saudite nu a răspuns până acum unei solicitări de a comenta informaţia, notează Reuters.

Membrii familiilor victimelor de la 11 septembrie încearcă de multă vreme să obţină documente guvernamentale legate de presupusul ajutor al Arabiei Saudite pentru oricare dintre cei 19 atacatori de la asociaţi cu Al-Qaeda care au comis atacurile devastatoare, prăbuşind avioane asupra World Trade Center din New York, la Pentagon şi pe un câmp din Pennsylvania. Aproape 3.000 de persoane au murit în aceste atentate teroriste. 15 din cei 19 atacatori erau din Arabia Saudită. 

O comisie a guvernului SUA nu a descoperit nicio dovadă că Arabia Saudită a finanţat direct Al Qaeda, rămânând deschisă întrebarea dacă acest lucru nu a fost făcut individual, de unii oficiali.

Familiile a circa 2.500 dintre victime şi peste 20.000 de persoane care au suferit răni sau şi-au pierdut afacerile au dat în judecată Arabia Saudită. Despăgubirile cerute se ridică la miliarde de dolari, potrivit Agerpres. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă