Familia unei femei italiene care a murit după vaccinarea cu AstraZeneca anunță că va merge în judecată

3 săptămâni in urmă 14

Familia unei femei din Sicilia care a murit la câteva săptămâni după ce s-a vaccinat împotriva coronavirusului cu serul produs de compania anglo-suedeză AstraZeneca a declarat că a început măsurile legale pentru a stabili dacă vaccinul a fost de vină, informează SkyNews.

Augusta Turiaco avea 55 de ani, era profesoară de muzică și era încântată să se vaccineze împotriva COVID. Ea a primit prima doză de la AstraZeneca pe 11 martie, însă în zilele care au urmat, starea ei de sănătate s-a agravat.

Femeia a făcut febră, avea o durere foarte mare de cap, iar atunci când a mers să-și facă analizele, medicii au diagnosticat-o cu cheaguri de sânge. Pe 28 martie, ea a intrat în comă, iar pe 30 a murit. S-a întâmplat la 19 zile după ce a primit serul.

Din dosarele medicale ale femeii, reiese că în corpul acesteia s-au format cheaguri de sânge, inclusiv în creierul ei, iar nivelurile de trombocite îi scăzuseră. Astfel de condiții au fost semnalate și la alți oameni care au murit după vaccinarea cu AstraZeneca.

Familia susține că Augusta avea o stare de sănătate excelentă și nici nu lua medicamente, pentru că nu suferea de boli cronice precum diabet sau hipertensiune. În acest sens, ea a început procedurile legale pentru că vrea să știe exact ce i s-a întâmplat, astfel ca nimeni să nu mai moară după tratamentul menit să protejeze.

Familia unei femei italiene care a murit după vaccinarea cu AstraZeneca anunță că va merge în judecată
Augusta Turiaco avea 55 de ani și a murit după vaccinarea cu AstraZeneca. Foto: Facebook

„Credem că starea excelentă de sănătate a doamnei Turiaco, absența patologiilor anterioare, perioada foarte scurtă de timp dintre administrarea vaccinului, apariția primelor boli, iar apoi moartea sunt indicii precise, serioase și consecvente pentru a solicita investigații judiciare și pentru a identifica orice responsabilități directe sau indirecte, cauzale care au dus la deces”, a spus avocata familiei, Daniela Agnello pentru Sky news.

Profesorul imunolog Michel Goldman a declarat că trebuie efectuată o cercetare științifică pentru a stabili care persoane sunt mai expuse riscului și de ce. Cu toate astea, el a subliniat că la toate vaccinurile există un echilibru dintre risc și beneficii, iar cazurile de cheaguri de sânge după vaccinul AstraZeneca sunt extrem de neobișnuite.

Acest risc a fost complet imprevizibil și există precedente în istoria vaccinurilor. Unele evenimente foarte rare nu pot fi prezise nici atunci când mii de oameni sunt înscriși în studii clinice. Uneori trebuie să administrezi medicamentul la milioane de oameni înainte ca un număr foarte mic de cazuri să apară.

Profesorul imunolog Michel Goldman pentru SkyNews

La începutul lunii aprilie, Italia a anunțat că rezervă utilizarea vaccinului COVID-19 de la AstraZeneca pentru cei cu vârsta de peste 60 de ani, după ce Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat că există o legătură cauzală între apariția trombozelor și vaccinarea cu AstraZeneca.

EMA a recomandat încă o dată să țărilor UE să continue imunizarea cu AstraZeneca, întrucât aceste efecte adverse sunt foarte rare, iar beneficiile depășesc riscurile.

Cu toate astea, Danemarca a decis să renunțe definitiv la vaccinarea cu AstraZeneca, după cazurile rare de cheaguri de sânge apărute printre persoanele vaccinate.

Cele mai multe state UE folosesc în continuare acest ser, pe care l-au rezervat însă doar vârstnicilor. România a decis să continue imunizarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă.

Cu toate acestea, EMA a recomandat încă o dată să țărilor UE să continue imunizarea cu AstraZeneca, întrucât aceste efecte adverse sunt foarte rare, iar beneficiile depășesc riscurile.

Foto; Facebook

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă