Explicațiile firmei care a importat Favipiravirul pe cutia căruia e o dată expirată: „Am aflat azi la 9:00, la sesizarea unui spital”

3 săptămâni in urmă 11

Bio Eel SRL, compania din Mureș care a importat produsul Favipiravir din Ungaria, susține că producătorul le-a transmis azi documentația de prelungire a termenului de valabilitate din octombrie 2021 în iulie 2022 și așteaptă aprobarea de la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

Azi, DSP Sibiu a anunțat, citat de Agerpres, că a cerut clarificări de la ANMDM referitoare la produsul Favipiravir Meditop adus din Ungaria, despre care a constatat că are o dată de expirare lipită pe cutie diferită de cea înscrisă pe blister. Mai mult, ultima era deja expirată (octombrie 2021).

Libertatea a publicat, mai devreme, numele firmei care a importat aceste produse (Bio Eel SRL din Mureș) și imagini cu cutiile de medicamente.

Firma susține că a primit o alertă de la un spital din țară, a făcut verificări, apoi a cerut din Ungaria documente care să arate că valabilitatea produsului a fost extinsă până în iulie 2022.

00, la sesizarea unui spital”Diferență de 9 luni între data de expirare de pe cutie față de cea inscripționată pe folii

Iată răspunsurile companiei la întrebările Libertatea:

Libertatea: Câte cutii cu produsul Favipavir au fost distribuite spitalelor până în prezent?
Bio Eel: Am adus 20000 UC, am onorat comenzile în cantitate de 19435 UC.

Libertatea: Când aţi aflat de data de expirare a medicamentului Favipiravir Meditop 200 mg şi care au fost demersurile companiei?
Bio Eel: Am aflat astăzi la ora 9:00, la sesizarea unui spital, care a deschis o cutie și a constatat diferența de inscripționare. (…) Cutiile fiind sigilate nu avem dreptul de a le deschide, pentru verificarea conținutului, deoarece nu putem comercializa cutii desfăcute.

Ce demersuri susține că a făcut firma:

  • „Am cerut spitalului să verifice spitalul încă o cutie”
  • „Am luat legătura telefonic cu producătorul, care ne-a informat telefonic și apoi a trimis aprobările primite de la autoritatea competentă din Ungaria, pentru loturile respective pentru prelungirea termenului de valabilitate și modul de etichetare a cutiilor cu noile date de expirare”
  • „Am luat legatura telefonic si am raportat la ANMDMR”
  • „Am trimis o informare internă către colegi”
  • „Am transmis o înștiințare la clienți pentru blocarea produsului până la finalizarea demersurilor”
  • „Am tradus/legalizat aprobările de la autoritatea competenta din Ungaria, (OGYEI)”
  • „Am solicitat aprobare de la ANMDM pentru utilizarea produsului în termenul de valabilitate”

Firma precizează că a transmis cererea către ANMDM miercuri „la ora 12:03”.

Întrebată de ce a solicitat spitalelor oprirea utilizării produsului Favipiravir Meditop 200 mg până la primirea unui răspuns din partea ANMDM, compania susține că „este o procedura standard în asemenea situații”.

În răspunsul adresat Libertatea, Bio Eel precizează totodată că nu a achiziționat întreaga cantitate de 150.000 de cutii autorizată de ANMDM. „Vom aduce în limita comenzilor ferme și în funcție de clarificarea situației prezente”.

Iată întreg răspunsul celor de la Bio Eel:

rapsuns-bio-eel

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă