Explicatiile doctorului Valeriu Gheorghita pentru a doua amanare a programarilor la vaccinare: "Moderna ne-a livrat mai putine doze de vaccin"

1 lună in urmă 32

Motivul pentru care s-a ajuns la o a doua amanare a vaccinarii anti COVID-19 e faptul ca Moderna a furnizat prea putine doze Romaniei. Asa sustine doctorul Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare. 21.000 de doze de la compania Moderna urmeaza sa intre sambata in Romania.

Concret, diminuarea cantitatilor de vaccin Moderna a pus autoritatile in situatia de a regandi planul de imunizare, spune Gheorghita.

Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare, a explicat la Digi24 care a fost motivul care a dus la amanarea programarilor in campania de vaccinare demarata in Romania. Medicul sustine ca diminuarea cantitatilor de vaccin Moderna a pus autoritatile in situatia de a regandi planul de imunizare.

"Am reevaluat disponibilitatea numarului de doze si am tinut cont de deficitul de 93.000 de doze de la Pfizer. A venit recomandarea sa nu se decaleze rapelul si, in plus, aveam informatia ca Moderna va diminua livrarile pentru februarie cu aproximativ 20%. (...) Daca veneau acele doze, categoric nu faceam nicio amanare", a spus Gheorghita.

A fost nevoie sa regandim planul de actiune

"Eu vreau sa va mai spun urmatorul lucru, faptul ca suntem la sfarsit de ianuare si inainte cu circa 8, 9 zile suntem anuntati ca prima transa din februarie va fi diminuata cu 20% si nu cunosc calendarul de livrare pentru urmatoarele saptamani. Avem nevoie sa asiguram persoanele vaccinate in prima etapa, ca vor primi rapelul", a completat medicul militar.

Se estimeaza ca vor fi facute recuperari in perioada urmatoare, din luna februarie.

"A trebuit sa regandim planul de actiune, ca sa nu amanam rapelul pentru 460.000 de persoane care au facut prima doza. In aceasta situatie ne permitem sa vaccinam 8.000-9.000 de persoane zilnic, la care se adauga persoanele din centrele sociale rezidentiale si a celor din centrele de dializa. Avem 50% nivel de acoperire a persoanelor din aceste centre", a declarat medicul Valeriu Gheorghita la Digi24.

Citeste si:

Ce s-a ales de verificarile din spitale anuntate pompos de Nelu Tataru, dupa incendiul de la Piatra Neamt. Tragediile se repetaRiscurile pe care ti le asumi cand plimbi un caine periculos fara botnita. Daune morale de 20.000 de lei in cazul unui metis de Rottweiler scapat din lesaCum au transportat soferi romani de TIR droguri de peste 10 milioane de euro in Marea Britanie. Cocaina si ketamina proveneau de la cartelul Sinaloa din MexicVor merge sau nu elevii la scoala din 8 februarie? Ce spun parintii, copiii si profesoriiCiteste si: Valeriu Gheorghita: Din 16 februarie nu estimam ca vom mai avea aceste sincope in activitatea de vaccinare
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă