Experții cer președintelui să declare starea de urgență. Medic: ”Faptul că noi suplimentăm numărul de paturi nu înseamnă absolut nimic”

1 săptămână in urmă 21

Joi, 14 Octombrie 2021, ora 19:23

15 citiri

 ”Faptul că noi suplimentăm numărul de paturi nu înseamnă absolut nimic”

Numărul mare de infecții zilnice și decese din cauza COVID-19 îi face pe mulți experți să spună că un lockdown este tot mai plauzibil pentru perioada următoare. Deși numărul paturilor la ATI se mărește în fiecare zi, iar statele vecine ne oferă sprijin, se pare că nu rezolvăm problemele legate de pandemie.

Medicul de specialitate medicină internă și expert în politici de Sănătate Publică, Sorin Paveliu, a declarat la RFI că avem o falsă protecție a economiei care oricum va avea de suferit și că pentru a nu se fi ajuns aici trebuia să luăm măsuri acum ceva vreme.

”Infrastructura medicală pe care Guvernul se zbate să o pună în momentul de față la dispoziție nu rezolvă absolut deloc problema. Să fie clar. Paturile din terapie intensivă se eliberează nu prin vindecare, ci prin deces. Faptul că noi suplimentăm numărul de paturi nu înseamnă absolut nimic. Nu oprim cu nimic evoluția acestei infecții și a numărului de decese. Din păcate aceste informații nu sunt oferite de acest așa zis grup de comunicare strategică. (Nu comunică public) și numărul de persoane care decedează în secțiile de terapie intensivă”, a explicat paveliu la RFI.

”ATI, doar o oprire înainte de a merge la cimitir. Economia oricum va avea de suferit”

”Lumea crede că dacă s-au operaționalizat niște paturi de terapie intensivă în niște containere viața lor este în siguranță. Nu, este doar o ultimă oprire înainte de a merge la cimitir. Asta este realitatea. Noi nu mai putem să ne batem cu această pandemie în luna care urmează decât dacă luăm măsurile care să împiedice transmiterea virusului. Despre asta vorbim. Nu prin protecția economiei. Este o falsă protecție a economiei.

Economia oricum va avea de suferit. Trebuie luate măsurile care să împiedice transmiterea. Trebuie adoptate legi care să facă absolut legale măsuri de separare a circuitelor în școli, în universități, la locul de muncă, lucruri care până acum s-au făcut cu jumătate de gură”, a mai spus Paveliu.

”Avem nevoie de stare de urgență”

Acesta este de părere că președintele ar trebui să declare starea de urgență.

”Avem nevoie de intervenția Președintelui României pentru a declara starea de urgență. În decretul de declarare a stării de urgență poate fi enumerată o serie de măsuri care sunt sau urmează să fie aprobate de Parlament. În felul acesta se asigură constituționalitatea.

Iar în intervalul de lockdown sau de stare de urgență, care nu trebuie să dureze mai mult de două, trei săptămâni, există timp suficient ca un Parlament conștient de această situație gravă să adopte legile necesare în așa fel încât să ne batem cu virusul împiedicând transmiterea. Mă refer la carantină. Mă refer la verificarea persoanelor care ies din zonele calamitate către București, de exemplu. Din jurul Bucureștiului o să iasă pe o declarație pe proprie răspundere care nu înseamnă nimic. Nu, persoanele care ies dintr-o zonă în care există 10% persoane infectate nu trebuie să iasă din zona respectivă decât dacă sunt testați. Pentru asta îți trebuie o lege”, a mai spus Paveliu.

Citeste si:

Nu mai sunt paturi libere la ATI. Ce măsură iau autoritățile

În contextul în care România a rămas fătă paturi libere la ATI, autoritățile au hotărât joi, 14 octombrie, să suplimenteze cu aproape 160 de locuri. Cele mai multe se regăsesc la...

 „Oamenii îşi pun speranţa în 112 şi în spitale, fără să realizeze că asistenta medicală oferită este de dezastru"

Una din 10 persoane sunt contagioase, în acest moment, iar dacă ne suim în autobuz cel putin două persoane răspândesc virusul SARS CoV-2, a scris într-o postare pe Facebook, medicul primar...

Sursa: Ziare.com

DigiSport.ro

Digi24.ro

DigiSport.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă