Expert OMS: Răspândirea coronaviruslui din laboratorul din Wuhan, printre ipotezele "probabile". Pacientul-zero ar putea fi un angajat

2 luni in urmă 21

Şeful echipei de anchetă de la OMS consideră că răspândirea noului coronavirus din laboratorul de la Wuhan este printre ipotezele "probabile", scrie AFP.

 Răspândirea coronaviruslui din laboratorul din Wuhan, printre ipotezele "probabile". Pacientul-zero ar putea fi un angajat

Expert OMS: Răspândirea coronaviruslui din laboratorul din Wuhan, printre ipotezele "probabile". Pacientul-zero ar putea fi un angajat

Profimedia Images

Peter Embarek, şeful delegaţiei internaţionale, trimise în China de către OMS, a declarat că pacientul zero de la care a pornit pandemia ar putea fi un angajat al laboratorului din Wuhan, infectat pe teren în timp ce preleva probe, scrie presa daneză.

"Un angajat (al laboratorului) infectat pe teren în timp ce preleva probe este inclus în una dintre ipotezele probabile. Acolo virusul ar fi fost transmis direct de la lilieci la oameni", a declarat pentru canalul de televiziune public danez TV2, Peter Embarek, şeful delegaţiei internaţionale, trimise în China de către OMS pentru a identifica originea Covid-19.

Într-un documentar intitulat "Misterul virusului - un danez în căutarea adevărului în China", difuzat joi la postul danez, cercetătorul a vorbit despre misiunea pe care o conduce la Wuhan şi sa arătat critic la adresa Chinei.

Prima fază a studiului, condus la începutul anului la Wuhan a concluzionat, pe 29 martie că ipoteza unui incident de laborator rămâne "extrem de improbabilă".

Potrivit lui Peter Embarek, a fost dificil pentru echipa sa de a discuta această teorie cu oamenii de ştiinţă chinezi.

"Cu 48 de ore înainte de încheierea misiunii încă nu ajunsesem la un acord pentru a evoca teza de laborator în raport", a afirmat Embarek în documentar. "Ca urmare a acestor discuţii, delegaţia OMS a obţinut permisiunea de a vizita două laboratoare unde s-au făcut cercetări pe lilieci", a explicat el.

În timpul acestor vizite, "am avut dreptul la o prezentare, apoi am putut vorbi şi am putut să punem întrebările pe care voiam să le adresăm, dar nu am avut ocazia să consultăm niciun document", a detaliat Peter Embarek în documentar.

Cercetătorul danez a punctat în final că niciun liliac nu trăieşte în sălbăticie în regiunea Wuhan şi că singurele persoane susceptibile să se fi apropiat de lilieci, care ar purta virusul care a provocat SARS-CoV-2, sunt angajaţi ai laboratoarelor din acest oraş.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă