Expert Forum: Guvernul a mărit subvențiile partidelor politice, pe ascuns

1 lună in urmă 25


După ce Radio Europa Liberă a scris că premierul Florin Cîțu a aprobat la rectificarea bugetară o sumă mai mare pentru subvențiile partidelor politice decât cea prevăzută în proiectul inițial, mai multe organizații, în frunte cu Expert Forum, protestează față de această creștere, conform unui comunicat transmis redacției. 


Într-o declarație din 7 septembrie, citată atât pe site-ul Radio Europa Liberă, cât și în comunicatul Expert Forum, premierul Florin Cîțu declara că subvențiile pentru partide nu vor depăși sumele acordate anul trecut. Totuși, din rectificarea bugetară aprobată de Guvern în ședința de ieri, reiese că prim-ministrul că formațiunile politice vor primi cu 90 de milioane de lei mai mult decât era prevăzut în bugetul trecut prin Parlament la finele anului trecut. 


În bugetul din 2020 făcut pentru 2021, alocarea pentru partide era de 162 de milioane de lei. Însă, conform rectificării bugetare aprobate în ședința de marți a Executivului, subvenția a crescut la peste 250 de milioane de lei. 


Conform comunicatului Expert Forum, intitulat „Guvernul a mărit (iar) subvențiile partidelor politice, pe ascuns", și analizelor realizate de ONG, partidele nu au reușit să cheltuiască decât jumătate din cele 92 de milioane de lei primite în 2020. 


„Expert Forum a arătat că partidele politice au cheltuit în primele șase luni doar jumătate din cele 92 de milioane de lei primite. Astfel, este greu de înțeles la ce vor servi încă aproape 90 de milioane în plus, în condițiile în care nici banii alocați deja nu sunt cheltuiți. De asemenea, am mai arătat că o mare parte din acești bani au mers către presă, pentru promovare, îndepărtându-se de la scopul alocării subvențiilor, care ar trebui să fie dezvoltarea capacității partidelor politice”, se explică în comunicat.


Se solicită revocarea suplimentării


ONG-ul a trimis, de asemenea, solicitări în baza legii accesului la informațiile de interes public privind contractele din subvenții, însă nu a primit niciun răspuns. 


„Reamintim și că principalele partide care primesc bani, PSD și PNL, nu au răspuns cererilor formulate conform legii accesului la informațiile de interes public, prin care am solicitat contractele din subvenții. Acumularea de sume semnificative de către partidele politice până în 2024, la următoarele alegeri, reprezintă un pericol la adresa echilibrului în campaniile electorale, cu impact asupra competiției democratice.”


„Solicităm revocarea acestei suplimentări și facem apel la partidele politice să fie responsabile, transparente și să nu folosească subvențiile ca instrument de cumpărare a influenței politice.”, încheie cei de la Expert Forum. 


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă