Expert Forum critică creșterea subvențiilor pentru partidele politice: „Solicităm revocarea acestei suplimentări și facem apel la partidele politice să fie responsabile și transparente”

1 lună in urmă 102

Expert Forum, alături de alte organizații precum Active Watch și Geeks for Democracy, au criticat miercuri decizia Guvernului Florin Cîțu de a majora subvențiile pentru partidele politice și a cerut revocarea creșterii acestor creșteri.

„Organizațiile semnatare protestează față de creșterea nejustificată a sumelor alocate pentru subvențiile partidelor politice. Am luat la cunoștință din declarația publică a premierului Florin Cîțu din data de 7 septembrie că s-a aprobat o suplimentare a fondurilor astfel încât să ajungă la nivelul de anul trecut, la solicitarea Autorității Electorale Permanente. Astfel, ne arătăm nemulțumirea față de o alocare de aproape 90 de milioane de lei, care suplimentează bugetele deja mari ale partidelor politice. Solicităm revocarea acestei suplimentări și facem apel la partidele politice să fie responsabile, transparente și să nu folosească subvențiile ca instrument de cumpărare a influenței politice”, se arată în comunicatul Expert Forum.

Organizațiile amintesc faptul că premierul Cîțu afirmase în anul 2020 că va scădea subvențiile pentru partitele politice, fapt ce va genera economii semnificative pentru anul 2021.

„«Lucrez la bugetul pentru 2021 și exact ca în 2020 voi propune economii REALE la bugetul de stat prin: tăierea cu un procent SEMNIFICATIV a subvenției pentru partidele politice și în 2021. În 2020, deși an electoral, am tăiat subvenția pentru partidele politice cu 30%. Marcel Ciolacu, așa se fac economii substanțiale la bugetul pentru anul viitor.»

Cu toate acestea, în luna august a fost înaintată o propunere de majorare cu aproape 100 de milioane de lei. Deși Guvernul a renunțat la mărirea subvențiilor, după o solicitare înaintată de EFOR și în urma presiunilor publice, am aflat ieri că va exista această suplimentare, mai ales în condițiile în care nici nu figura în proiectul de OUG disponibil public”, mai transmite Expert Forum.

De asemenea, Expert Forum a mai precizat că majorarea subvențiilor prin rectificarea bugetară este „nejustificată”.

„Deși prin bugetul din 2021 se alocaseră 162 de milioane de lei, pentru un an care nu este electoral și deci cu cheltuieli reduse, rectificarea bugetară a adus o suplimentare pe care o considerăm nejustificată. La fel de nejustificată considerăm și declarația președintelui AEP, domnul Constantin-Florin Mitulețu-Buică, cu privire la faptul că acesta este nivelul normal al subvenției și că nu poate scădea, întrucât partidele și-au făcut anumite planuri. Această declarație sugerează intenția unei creșteri constante a subvențiilor în anii următori. O analiză a creșterii semnificative a subvențiilor în ultimii ani este disponibilă pe portalul EFOR www.banipartide.ro”, se mai arată în comunicat.

Expert Forum explică faptul că este dificil de înțeles la ce vor servi încă 90 de milioane de lei, în contextul în care în primele șase luni din 2021 partitele au cheltuit doar jumătate din cele 92 de milioane de lei primite.

„Expert Forum a arătat că partidele politice au cheltuit în primele șase luni doar jumătate din cele 92 de milioane de lei primite. Astfel, este greu de înțeles la ce vor servi încă aproape 90 de milioane în plus, în condițiile în care nici banii alocați deja nu sunt cheltuiți. De asemenea, am mai arătat că o mare parte din acești bani au mers către presă, pentru promovare, îndepărtându-se de la scopul alocării subvențiilor, care ar trebui să fie dezvoltarea capacității partidelor politice. Reamintim și că principalele partide care primesc bani, PSD și PNL, nu au răspuns cererilor formulate conform legii accesului la informațiile de interes public, prin care am solicitat contractele din subvenții. Acumularea de sume semnificative de către partidele politice până în 2024, la următoarele alegeri, reprezintă un pericol la adresa echilibrului în campaniile electorale, cu impact asupra competiției democratice”, a mai afirmat Expert Forum.

Sursa foto: Pexels.com

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă