Experiment revoluționar. Oamenii de știință au transformat un computer IBM într-un material cuantic, cu potențial major pentru crearea unui material eficient energetic

1 lună in urmă 3

Oamenii de știință de la Universitatea din Chicago au reușit să transforme cel mai mare computer cuantic IBM într-un material cuantic în sine, arată un studiu revoluționar publicat în Physical Review Research. Acest experiment ar putea ajuta la proiectarea de materiale eficiente din punct de vedere energetic.

Cercetătorii au programat computerul astfel încât acesta s-a transformat într-un tip de material cuantic numit exciton condensat, despre care doar recent s-a dovedit că există. Astfel de materiale au un uriaș potențial în dezvoltarea de tehnologii noi, deoarece pot produce energie cu pierderi aproape zero.

„Motivul pentru care acest lucru este atât de interesant este că arată că poți folosi computerele cuantice ca experimente programabile. Acest lucru ar putea servi drept punct de plecare pentru construirea de materiale cuantice potențial utile”, a declarat co-autorul lucrării, David Mazziotti, profesor la Departamentul de Chimie la Institutul James Franck și la Chicago Quantum Exchange, el fiind de asemenea expert în structură electronică moleculară.

Citește integral pe economedia.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă