Experiment: Aplicația Google Maps privind transportul public din București anunțată de Nicușor Dan dă erori mari în comparație cu aplicația INFO TB a Societății de Transport București

1 săptămână in urmă 20

Anunțul făcut de curând de Primarul General al Capitalei Nicușor Dan potrivit căruia transportul public din București este oficial și pe hărțile Google, și că „oricine intră pe Google Maps și vrea să vadă cum ajunge dintr-un loc în altul folosind transportul public va primi informațiile dorite integrate în această aplicație”, ne-a stârnit curiozitatea. Prin urmare, am încercat să aflăm care dintre cele două aplicații este mai eficientă. Google Maps sau INFO TB a STB?

CAZUL 1. Am mers în stația „Gara de Nord” cu intenția de a lua autobuzul liniei 123 spre Piața Unirii. Conform aplicației Info TB, acesta trebuie să sosească în stație la ora 10:29 si la ora 10.32 potrivit aplicației Google Maps. In realitate, autobuzul a sosit la 10.29 și nu la 10.32. La ora 10.32 nu mai era niciun autobuz în stație. (FOTO)

CAZUL 2. Tot în stația „Gara de Nord”, am urmărit linia 85, sensul spre Spitalul Fundeni. Aplicația Info TB ne spune că autobuzul va sosi în 5 minute, ceea ce s-a și întâmplat. Aplicația Google Maps ne informează că linia 85 nu există, recomandându-ne rute ocolitoare.

Neconcordanțe ale aplicației Google Maps au fost valabile și în cazul altor stații. În stația Polizu, troleibuzul liniei 86 a ajuns la ora 11:28, așa cum scria in Info TB si nu la ora 11:27, asa cum scria in Google Maps. La o altă stație din zona Garii de Nord, troleibuzului liniei 93 (sensul spre Valea Argesului) a sosit la ora 10:59, așa cum a afisat aplicatia Info TB si nu la ora 10:58, asa cum a afisat aplicatia Google Maps.

Explicația e că Google Maps afișează doar „planificarea curselor”, mai exact traseul de la origine la destinație și timpul programat al călătoriei. Informațiile în timp real referitoare la locația exactă a vehiculelor pe hartă, precum și orele de sosire în stații se pot vizualiza doar din aplicația INFO TB.

Ea cuprinde ghidul complet al traseelor din București și din zona metropolitană, fiind incluse și magistralele de metrou. Călătorul știe exact cât are de mers până la cea mai apropiată stație, când sosește vehiculul în stație și cât durează călătoria. Totodată el este anunțat inclusiv când trebuie să schimbe linia.

Anunțul integral făcut de Nicușor Dan

„De azi transportul public din București este oficial și pe hărțile Google! Oricine intră pe Google Maps și vrea să vadă cum ajunge dintr-un loc în altul folosind transportul public va primi informațiile dorite integrate în această aplicație. Pot fi găsite variantele de transport public pentru toată regiunea București – Ilfov, incluzând aici transportul STB, STV, cel spre Chitila și Buftea, dar și programul metroului și al trenurilor de la Gara de Nord la Aeroportul Otopeni.

Datele pentru transportul public la suprafață sunt preluate automat de pe serverele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI), iar acum, într-o primă etapă, se afișează planificarea curselor. Ulterior, vom afișa în timp real funcționarea mijloacelor de transport public, pentru ca bucureștenii să-și poată planifica exact timpii de deplasare folosind harta direct de pe telefonul mobil”.

Dragoș Porojnicu este reporter la Știrile Pro TV / Sursa foto: STB / Facebook

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă