Există o mică șansă ca USL 2.0 să nu dureze, totuși, prea mult

2 săptămâni in urmă 18

Autor: Dan Popa , radio-jurnalist

Joi, 11 Noiembrie 2021, ora 09:59

90 citiri

Faptul că PSD a anunțat că nu-și asumă angajamentele pe care USR le-a făcut în legătură cu PNRR și că dorește să renegocieze acest contract ar putea fi o șansă nesperată pentru România ca să scape de alianța toxică PSD-PNL.

Sigur, PSD-ului îi plac foarte mult cele 30 de miliarde de euro alocate PNRR, de asta a și intrat la guvernare, alături de PNL, dar nu-i plac deloc reformele pe care ar trebui să le facă pentru a primi acești bani. Prin urmare, așa cum am prevăzut deja, social-democrații vor încerca să-i prostească în față pe comisarii europeni, motivând că doresc modificarea contractului pentru că s-a schimbat compoziția chimică a guvernului și că acest nou guvern are alte priorități decât cel vechi.

PNRR fusese deja aprobat de Comisia Europeană, acum o lună, și președinta CE, d-na Ursula von der Leyen, tocmai ce aterizase la București, a doua zi după Congresul PNL, pentru a da vestea cea bună. Efectul pe care știrea că PSD dorește renegocierea PNRR o va avea la Bruxelles va fi, foarte probabil, blocarea primei tranșe, care urma să ajungă în decembrie! Asta pentru că UE are urâtul obicei că vrea să știe ce anume vrem să facem cu acești bani, înainte de a ni-i da. Iar dacă planul făcut de echipa USR era bun și a fost aprobat, nu în mod automat același lucru se va întâmpla și după modificarea acestuia, dacă ne reamintim că PSD este un partid antireformist prin definiție.

Sunt convins că social-democrații, prin fraze întortochiate și ambigui, vor încerca să păcălească vigilența comisarilor europeni, numai că aceștia sunt deja avizați cu cine au de a face, așa că sunt convins că vor reanaliza planul cu cea mai mare atenție. În orice caz, e aproape sigur că prima tranșă va întârzia probabil până în primăvară, însă presimt deja că cele 30 de miliarde de euro se vor transforma, în cel mai bun caz, în 2-3 miliarde. Așa cum ar fi posibil chiar ca noul plan să nu respecte principiile UE și să fie, pur și simplu, respins.

Și într-un caz și-n celălalt, asta va duce la puternice tensiuni între liberali și pesediști, pentru că ar dispărea motivul care i-a unit. În plus, din ceea ce spun experții, nici banii pentru PNDL nu sunt chiar așa de siguri, dat fiind faptul că ei nu prea există. Asta se va vedea cu mai multă claritate atunci când PSD și PNL vor încerca să facă bugetul pe anul viitor.

În schimb, noul guvern, cu sau fără acești bani, va trebui să gestioneze și pandemia, dar și găurile lăsate tot de PSD în urma sa. În plus, sunt curios cu ce bani vor plafona prețurile și vor crește salariile, pensiile și alocațiile, acțiuni pe care PSD s-a grăbit să le anunțe și în care oamenii își pun, acum, speranța.

Cronometrul a pornit: tic-tac, tic- tac!

Citeste si:

 „Mumia din Egipt își dorește să devină prim ministru. Pe plan european nu mai are nicio șansă”

Ludovic Orban continuă acuzațiile grave la adresa președintelui Klaus Iohannis. Fostul lider liberal a spus despre acesta că dorește să devină prim ministru. ”Lucrul cel mai grav este...

 ”Asta este. În acest moment asta este soluţia pentru România”

Preşedintele PNL, Florin Cîţu a declarat, miercuri, că vineri în şedinţa Biroului Executiv al Partidului Naţional Liberal se va discuta despre declaraţiile şi atacurile fostului...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă