EXCLUSIV Virgil Popescu explică, în direct la România TV, criza facturilor umflate la energie

2 săptămâni in urmă 15

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat, marţi, că 80% din consumatori casnici au beneficiat de compensare şi plafonare la facturile de energie electrică şi în jur de 60% la factura la gaze naturale, şi a arătat că aşteaptă raportul ANPC privind furnizorii care nu au emis facturile cu compensare şi plafonare, iar pentru cei care nu au respectat legea se poate ajunge până la ridicarea licenţei.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, joi, într-o intervenţie la Antena 3, că până duminică va fi o şedinţă a coaliţiei şi se vor stabili măsurile pe care Guvernul Ciucă le va lua în scandalul legat de preţurile la energie electrică şi gaze.

”Nu e timp să ne certăm în acest moment, nu e timp de conflicte politice, vrem să venim cu soluţii şi cred că aceste discuţii la televizor şubrezesc această coaliţie şi implicit Guvernul României. Am pregătit un document cu toate măsurile adoptate de toate statele europene în faţă valului de scumpiri, nu numai în România există această criză. În România ne dăm prea mult cu părerea şi venim cu soluţii prea puţine. Există soluţii de sprijin, doar dacă nu vrei să le iei nu le pui în aplicare. Cea mai simplă e reducerea TVA atât la energie, cât şi la gaze. Insistăm că această măsură să vină de la 1 februarie, nu de la 1 aprilie. Nu sunt afectaţi doar consumatorii casnici, ci întreagă industrie. Miniştrii PSD lucrează la un document coerent, vor propune un mix de măsuri cu aplicare simplă şi rapidă, înglobează şi ceea ce Ciucă a anunţat”, a spus preşedintele PSD.

Ciolacu a arătat că se impune o convocare a CSAT, iar acest lucru îl face doar preşedintele României.

”În împrejurări excepţionale, precum situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi oferta, Guvernul poate dispune măsuri temporare. E normal să se intervină în acest moment. Oamenii aşteaptă de la noi soluţii, iar PSD va veni cu soluţii. Poate se impune şi un clawback pe energie, că la medicamente, să nu mai încurajăm mărirea preţului, cum a fost la Hidroelectrica, de s-a făcut oferta cu 3300, căci preţul de producţie e mult mai mic”, a arătat el.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu propune plafonarea prețului alimentelor de bază. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: Acest lucru ar putea duce la dispariţia unor produse de pe raft

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă