EXCLUSIV Se întâmplă în România: jucător pus de Viitorul să-și răscumpere singur viitorul. Șeful AFAN: „Nu e normal, nu e legal!”

2 luni in urmă 1

În ianuarie 2019, Andrei Tîrcoveanu - un jucător produs de centrul de copii al clubului Dinamo - a fost pus pe lista de transferuri după ce tatăl său, Bogdan, a făcut declarații dure la adresa antrenorului Mircea Rednic. Mijlocașul - atunci în vârstă de 21 de ani - a semnat imediat cu Viitorul, sperând să-și relanseze cariera la clubul lui Hagi.  

“În primul an la Viitorul, eram concurent pe post cu Ianis și cu Vână, dar m-am dus acolo pentru că simțeam că pot să joc. A fost ambiția mea. Dacă aș fi să mai aleg o dată, m-aș duce tot acolo. Sunt ambițios, m-am apucat de fotbal să fiu cel mai bun. Nu alerg după contracte. Am câștigat Cupa, Supercupa în perioada de la Viitorul. Apoi, începuse campionatul și, după ce am jucat două meciuri titular în primele 3 etape, am avut o discuție cu domnul Hagi. Mi-a zis că am toată susținerea lui, că nu mă dă afară de acolo, că pot să stau să mă pregătesc, dar că nu-mi garantează un loc de titular. Pe postul meu îi aveam acum concurenți pe Cosmin Matei, Ciobanu și Casap.  

L-am întrebat ce ar fi mai bine pentru mine, ce ar face el în locul meu. Mi-a zis că la vârsta asta e cel mai important să joc. Am înțeles asta și mi-am căutat echipă. M-am dus în Liga 2 la Chiajna pentru că mi-era dor să joc”. 

 Anunțat să-și caute echipă 

După împrumutul la Chiajna, Tîrcoveanu trebuia să revină în vara lui 2020 la Viitorul, club cu care avea un contract pe 4 ani, valabil până în 2023.  

“Când m-am întors, nu știu ce s-a întâmplat. Nu am niciun răspuns. Nu am mai vorbit deloc cu domnul Hagi. Mi s-a transmis printr-un intermediar de către domnul Iașko să-mi caut echipă. 

- De ce prin intermediar? 
- Am întrebat despre viitorul meu printr-un scouter care a aranjat și transferul meu de la Dinamo la Viitorul. Nu mi-am permis să sun eu direct la club, mi-era rușine. 

- Și? 
- Domnul Iașko i-a transmis să-mi caut echipă. Mi-am găsit la Botoșani. Mi-au dat drumul cu o condiție. Când am plecat de la Dinamo la Viitorul, rămăsese un procent de 20 la sută dintr-un viitor transfer, dar nu mai puțin de 20.000 de euro. În caz că mi se termina contractul cu Viitorul sau voiau să reziliem, Viitorul trebuia să-i plătească 20.000 de euro lui Dinamo. Un fel de caz Șerban, dar cu o clauză mult mai mică decât cea de un milion de euro.  

“În vara lui 2020 am fost într-un moment al carierei în care nu știam ce să mai fac. Nu m-am gândit la retragere, dar nu știam încotro să o iau” 
- Andrei Tîrcoveanu, mijlocaș FC Botoșani

Clauza dintre cluburi, plătită de tatăl jucătorului 

Cum FC Botoșani nu voia să-l împrumute sau să plătească vreo sumă de transfer, Tîrcoveanu a fost pus de Viitorul în fața variantei de a-și plăti singur eliberarea pentru a se transfera. Asta deși clauza de 20 la sută sau 20.000 de euro inclusă de Dinamo în acordul de transfer din ianuarie 2019 era exclusiv responsabilitatea clubului Viitorul: 

“Viitorul nu avea nicio pretenție față de mine sau față de Botoșani și a trebuit să-mi plătesc singur suma aceea la Dinamo. Nu au fost 20.000 de euro, a fost mai puțin pentru că am negociat. În jur de 10.000 de euro, i-a plătit tatăl meu.  

6 meciuria jucat Andrei Tîrcoveanu pentru Viitorul în Liga 1. Mijlocașul nu a marcat niciun gol și nu a dat niciun assist

- Dacă tu nu aveai banii ăștia ce ai fi făcut?
- Rămâneam la Viitorul și mă duceam împrumut pe la diferite echipe.

- Practic, tu ai dat bani de la tine ca să ai un viitor.  
- Exact.

- Ți se pare normal? 
- (Stânjenit) Nu mi se pare. Dar dacă am ajuns în situația asta… 

Tîrcoveanu încearcă să-l frâneze pe Gnohere. Imagine de la antrenamentele lui Dinamo

Tîrcoveanu încearcă să-l frâneze pe Gnohere. Imagine de la antrenamentele lui Dinamo

Șeful AFAN: “Cine plătește impozite?” 

Gazeta l-a contactat pe Emilian Hulubei. Președintelui AFAN i s-a prezentat cazul lui Tîrcoveanu fără a fi informat despre numele jucătorului sau cele ale cluburilor implicate, iar reacția sa a fost categorică: 

“Nu e normal ca un jucător să plătească o clauză din contractul încheiat între două cluburi. Nici nu e legal. În ce calitate plătește jucătorul acești bani? Cine plătește impozitele, cum e trecut în acte? În stilul ăsta o să ajungem să-și plătească jucătorii toate clauzele de reziliere impuse de cluburi altor cluburi” 

Bogdan Bălănescu, președintele lui Dinamo în momentul efectuării tranzacției controversate, nu a putut fi contactat. Surse din club susțin, însă, că înțelegerea pentru Tîrcoveanu l-a inclus și pe presupusul agent al jucătorului, grecul Georgios Tsouris de la firma Magico Sports. “Dinamo avea la impresar o datorie de 10.000 de euro din comisionul pentru transferul lui Brito, iar Tsouris a propus să stingă datoria dacă Dinamo renunță la pretențiile de la Viitorul. Probabil că tatăl lui Tîrcoveanu i-a plătit suma impresarului, nu clubului nostru”.  

Zoltan Iașko nu a răspuns apelurilor și mesajelor trimise de reporterii Gazetei.  

VEZI AICI EMISIUNEA GSP LIVE INTEGRALĂ CU ANDREI TÎRCOVEANU

ULTIMA ORĂ! Vlad Voiculescu renunță la funcție. Cine e noua propunere a USR-Plus

Libertatea

Playtech: Gigi Becali i-a dat soției 30.000 de euro pentru shopping. Replica ei l-a șocat, pur și simplu. Femeia e GENIALĂ!
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă