EXCLUSIV Legea care îi scapă de evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul a ajuns la Înalta Curte din cauză că statul nu se lămurește la ce sumă aplică dobânzi și penalități

5 zile in urmă 15

Legea care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, doar pentru a lămuri o problemă de drept legată de aplicarea dobânzilor și penalităților, chiar dacă legea este în vigoare și își produce efectele iar specialiștii spun că este „o invitație la evaziune”. Deși argumentul principal al introducerii acestei legi era de a crește sumele colectate la buget de la infractori, chiar Finanțele recunosc că nu pot evalua evalua impactul bugetar decât după o perioadă de aplicare, arată un răspuns al instituției transmis la solicitarea Economedia. Drept urmare, orice modificare a legii mai așteaptă.

Mai precis, Curtea de Apel București a sesizat, în data de 2 iunie, Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a clarifica legea pe o simplă problemă de aplicare: dacă se vor aplica dobânzi și penalități la prejudiciul produs prin comiterea faptei sau la prejudiciul majorat cu 20% din baza de calcul, adică acel bonus pe care ar trebui să îl plătească inculpații. „În atare situație, arătăm faptul că analiza pe care grupul de lucru menționat urmează să o realizeze trebuie să țină seama de faptul că soluția pe care ÎCCJ o va pronunța în legătură cu această sesizare va fi cea care se va aplica în practica de drept”, arată Ministerul Finanțelor, în răspunsul transmis Economedia.

„Ca atare, apreciem că impactul, din perspectivă bugetară, al Legii nr. 55/2021, poate fi cuantificat după o anumită perioadă de aplicare a legii, timp în care, pe de o parte, se stabilește practica judiciară în domeniu, iar pe de altă parte, încep să fie vizibile efectele acestei modificările legislative din perspectiva comportamentului inculpaților”, mai arată răspunsul.

Citește integral pe economedia.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă