EXCLUSIV Cîțu: Guvernul va elimina prin OUG cotizarea automată la sindicat / Să facă efortul lunar să plătească cine vrea să fie membru al unei organizații

1 lună in urmă 1

Premierul Florin Cîțu a declarat, într-un interviu exclusiv pentru G4Media.ro, că Guvernul pregătește în următoarele săptămâni o ordonanță de urgență prin care va elimina cotizarea automată lunară la sindicat în cazul angajaților de la stat care s-au înscris într-o organizație sindicală. Cîțu spune că nu i se pare normal ca oamenii să plătească automat o cotizație și că dacă cineva dorește să fie membru al unei organizații sindicale ”să facă efortul lunar să plătească”.

Premierul a mai afirmat că este ”evident” că protestele din ultima perioadă sunt manipulate politic de PSD, precizând că nu a văzut niciun protest în perioada PSD ”când creșteau taxe”. Cîțu a mai declarat că protestele sindicatelor ar reflecta ”o atitudine necolegială și neprincipială față de sectorul privat”, care nu a ieșit în stradă, deși peste 1, 4 milioane de angajați au fost în șomaj tehnic în timpul pandemiei.

Cristian Pantazi: Ați avut o replică dură față de sindicaliști după protestele de zilele trecute și ați spus, citez ”Singurii oameni care au rămas în funcţie 30 de ani sunt liderii de sindicat. Este în regulă, în timp ce în restul societăţii se mai fac schimbări? Haideţi să mai discutăm şi despre această lege, să vedem cum ajung şi acele cotizaţii, sunt automat făcute din conturile oamenilor. Este ok să se ia automat din conturile oamenilor?” Ce anume intenționați să schimbați la lege?
Florin Cîțu: Eu știu foarte bine că în 2011, parcă, a fost dată, era domnul Funeriu ministru, și acele cotizații nu au mai trecut automat.

Cristian Pantazi: Vă referiți la sindicaliștii din sistemul de educației?
Florin Cîțu: Vorbesc în general. Nu mi se pare normal ca oamenii să plătească automat o cotizație. Dacă cineva vrea să fie membru al unei organizații, trebuie să vedem dacă vrea să plătească, să facă efortul lunar să plătească.

Cristian Pantazi: Când veți schimba această lege? Haideți să ieșim din evaziv, din vag.
Florin Cîțu: Le luam pe rând, săptămâna viitoare vin cu ordonanța pe Consiliile de Administrație (nota red: OUG prin care vrea să limiteze la cinci numărul maxim de mebmbri într-un CA) și după aia venim și pe sindicate. Dar aici la sindicate mă gândesc ca principii. Rămân 30 de ani, mi se pare bizar să ai aceiași oameni în funcții 30 de ani.

Dan Tăpălagă: Dacă-i aleg sindicaliștii ce puteți face?
Florin Cîțu: Eu nu spun nimic. Dacă-i aleg, foarte bine. Dar aș vrea să văd să nu avem aceste, să-i forțăm pe oameni să le ia bani automat.

Cristian Pantazi: Care-i orizontul de timp pentru modificarea legii.
Florin Cîțu: Următoarele săptămâni.

Dan Tăpălagă: Și una dintre modificări va fi asta? Ca oameni să nu mai cotizeze automat la sindicat?
Florin Cîțu: Eu zic că oamenii nu pot fi obligați să cotizeze. Cine vrea să cotizeze, foarte bine, dar nu trebuie să fie obligat cineva să cotizeze asta.

Dan Tăpălagă: Și puneți în lege asta?
Florin Cîțu: Mi se pare că ordonță de urgență se poate face. Atunci a fost ordin de ministru. Dar înțeleg, trebuie să vă exact procedura de modificare.

Dan Tăpălagă: Și inteționați să dați această OUG?
Florin Cîțu: Deci, cine vrea să plătească, să plătească. Foarte bine, dar nu mi se pare normal să-i obligi pe oameni.

Dan Tăpălagă: Deci în câteva săptămâni vom avea OUG prin care cotizarea obligatorie la sindicat dispare.
Florin Cîțu: Da, este ceea ce vreau să fac.

Cristian Pantazi: Aveți probe că o parte din protestele cu care v-ați confruntat au fost manipulate politic de PSD?
Florin Cîțu: Da, este evident acest lucru.

Cristian Pantazi: Pe ce vă bazați?
Florin Cîțu: În primul rând că n-am văzut nici un protest în perioada PSD când creșteau taxe. Erau foarte fericiți oamenii când creșteau taxe, chiar dacă erau împotriva celor pe care-i reprezentau.

Cristian Pantazi: Dar le creșteau și salariile.
Florin Cîțu: Da…Au crescut salariile anul trecut să știți, au crescut în pandemie. Și aici iarăși vorbim despre aceste proteste. Mi se pare nefiresc și o atitudine necolegială și neprincipială față de sectorul privat. Pentru că anul trecut sectorul privat, care plătește taxele și salariile celor care astăzi protestează, au avut probleme mari, reale. Dar 1, 4 milioane de oameni care au fost în șomaj tehnic pentru care a trebuit să facem eforturi foarte mari, nimeni nu a ieșit în stradă. Oamenii au înțeles situația.

Cristian Pantazi: Au fost proteste HoReCa.
Florin Cîțu: Nu știu câte proteste au fost în Horeca, nu au fost proteste foarte mari.

Cristian Pantazi: Vă temeți că reformele pe care le-ați anunța vor genera mișcări de stradă în 2021 care ar putea să vă dea jos de la Guvern?
Florin Cîțu: Nu văd de ce ar face acest lucru. De ce cineva ar fi împotriva modernizării statului român?

Cristian Pantazi: Dvs ați spus mai devreme că sunt cei care se opun digitalizării că nu știu să lucreze la calculator.
Florin Cîțu: Să știți că dacă mergi cu proiectul mai departe, până la urmă nu au ce face. Primul lucru pe are l-am văzut când am venit la ministerul de finanțe au fost piedicile împotriva digitalizării. Dar să știți că anul trecut au fost făcute foarte multe lucruri pentru digitalizare și până la urmă am mers mai departe. Ok, au mai fost oameni care s-au opus dar mergi mai departe. Dacă mergi mai departe, turnesolul este de fapt reacția cetățenilor. Văd că cetățenii români vor acest lucru: ei susțin și reforma și digitalizarea aparatului public, performanță în sectorul public, doresc aceste lucru.

Dan Tapalagă: Păi trebuie făcute anul ăsta, că anul viitor spre sfârșit intrați în logică electorală.
Florin Cîțu: Eu sper că nu. De aceea le spun acum și le face anul acesta și pornim cu ele de acum.

Sursa Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Nota redacției: Vom reveni în scurt timp și cu versiunea VIDEO a interviului realizat cu premierul Florin Cîțu

Citește și

EXCLUSIV Florin Cîțu despre decizia Tribunalului de a respinge cererea de redeschidere a dosarului 10 August: I-am cerut ministrului Justiției să vină rapid cu soluții ca vinovații să plătească / Sunt dezamăgit, dar nu ne vom opri

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă