Evadarea din breaking news. Scurt exercițiu (ratat) de respiro în vâltoarea acestor zile

2 luni in urmă 13


Spune-mi ceva din viața ta: o noutate, o veste, un news, poftim! Auzi? Ceva care să fie numai al tău, neștiut, neîmpărtășit, o exclusivitate mondială, galactică, stelară! Nu-mi povesti despre ciupercile poloneze, foarte bune!, pe care le-ai găsit la supermarket mai ieftine cu 8 lei kilul decât ciupercile românești din piață! Nu-mi spune ce-a zis Iohannis, Cîțu, Biden sau Ciolacu! Asta știe toată lumea. Nu-mi vorbi despre ce-a zis Dinescu, Cristoiu sau Șoșoacă! Astea sunt news-urile tuturor.


Nimic? N-ai nimic să-mi spui? Măcar un gând, o părere pe care n-ai postat-o încă pe Facebook? Ceva care să-mi confirme că merită să trăiești oricum, că viața e frumoasă… Ești trist? Ești deprimat? Ai obosit? Sigur că ai obosit de atâtea breaking news-uri pe care le-ai văzut la televizor, le-ai auzit la radio, le-ai citit pe internet.


Viața ți s-a umplut de breaking news, dar sunt ale altora, fiecare televiziune își are news-urile sale, ți le varsă cu voluptate în creier, zi de zi, de unde naiba le scot, dom’le? După cinci bucăți de news alert ești deja o legumă. Cum să le ocolești? Cum să le selectezi? Cum să te ferești de această invazie media ca să n-o iei razna?


Toți vor să-ți capteze atenția. Nu-ți livrează informația de care ai nevoie, ci îți vânează atenția, pentru că atenția ta este prada pe care o fugăresc ca să te bage în rating, în numărul de afișări. Nu seacă niciodată izvorul de news alert. Ți se oprește apa caldă la robinet, dar știrile astea curg încontinuu. Asta înseamnă că mai există viață pe Pământ? Parcă era mai bine pe vremea lui Ceaușescu, nu-i așa? Nu existau news-uri decât atunci când se băga brânză și carne la alimentară. Ce creiere liniștite aveam atunci!


Auzi? Să-ți spun eu un breaking news: Natașa Rostova a rupt logodna cu Andrei Bolkonski! Poți să crezi asta? E bombă, frate! Știu, n-am un limbaj aristocratic, precum personajele lui Tolstoi, dar ruptura asta m-a lăsat cu gura căscată. Cum adică? După o poveste de dragoste minunată, după un an de așteptare a iubitului prinț Andrei, Natașa a încercat să fugă cu Anatol Kuraghin, un seducător de doi bani, pe care credea că-l iubește, noroc că situația s-a răsturnat și n-a mai răpit-o pezevenghiul, dar a rupt logodna, l-a trădat pe prinț și știrea asta s-a dus în toată Moscova, fără internet, fără Facebook, fără să fie preluată de agenția de știri Sputnik, ăsta-i breaking news, dom’le! Este al meu!


De ce râzi? Asta e noutatea din viața mea. Și ce dacă e ficțiune? E ficțiunea lui Tolstoi, care mi-a umplut sufletul cu o trăire autentică! De ce n-ar fi mai valoros acest breaking news decât toate cele de la România TV? Fiecare cu breaking news-ul său! Eu vreau să trăiesc în acest news alert: ruptura dintre Natașa și Andrei, chiar dacă ea are 16 ani și el are 31 de ani, e mai tulburătoare decât orice „știre” cu vreo starletă care-și arată nurii pe Instagram. Iubirea este eternul breaking news al lumii.


Auzi? Stai că mai am un breaking news! Nu râde, ascultă-mă! Cel mai tare a fost contele Pierre Bezuhov, care se întoarce la Moscova după ce fusese martor la măcelul de la Borodino, el ducându-se în civil la bătălie, cu pălărie albă pe cap, formidabil, dom’le!, și după ce trage acasă un pui de somn de obosit ce era, se îmbracă și descoperă că în biroul său era așteptat de mulți oameni, care aveau treburi cu el, pentru că rușii părăseau Moscova din calea armatelor lui Napoleon.


Și ce crezi că face Pierre Bezuhov? Auzi? Stai să-ți citesc exact cum a scris Tolstoi, ca să nu zici că inventez un breaking news: „…Și, în loc să se ducă la cei care-l așteptau, se strecură pe ușa din dos, iar de acolo ieși pe poartă. Din momentul acela și până la sfârșitul dezastrului Moscovei, nimeni din ai casei Bezuhov nu-l mai văzu și nici nu-i dădu de urmă, cu toate cercetările întreprinse”. Vezi, și ăsta-i un breaking news: fuga lui Bezuhov! De ce să nu fie? N-am terminat de citit romanul, dar sigur vor fi și alte breaking news-uri!


Auzi? Nu-ți vine câteodată să ieși și tu ca Bezuhov pe ușa din dos a acestei lumi pline de breaking news-uri și s-o tulești în afara pandemiei, să-i lași pe toți cu ochii și mințile în news alert-uri?


Nu-ți vine să fugi și să nu te mai găsească cineva până la sfârșitul dezastrului? Important este să-ți găsești „ușa din dos”, care poate să fie și un roman, precum „Război și pace”.


Pentru că fiecare dintre noi are o „ușă”, numai s-o deschidă, să fugă, să renunțe, dacă îi este greu, insuportabil, copleșitor, dacă a obosit… Ai obosit? Hai, spune-mi ceva din viața ta: o noutate, un breaking news!


- A murit văru-miu, Mihai, s-a stins azi-dimineață.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă