Europenii sunt tot mai dispuși să se vaccineze anti-COVID. Un sondaj YouGov realizat în nouă țări confirmă tendința observată și în România

1 lună in urmă 31

Cetățenii din nouă state europene sunt mai dispuși să se vaccineze acum decât erau în urmă cu două luni, arată un sondaj YouGov dat publicității vineri, care observă cele mai importante schimbări de percepție în Suedia și Marea Britanie.

Proporția europenilor care doresc să se vaccineze împotriva COVID a crescut în ultimele două luni în toate cele nouă țări analizate de un sondaj YouGov, ale cărui rezultate au fost publicate vineri.

Cea mai mare creștere a fost observată în Suedia. În sondajul realizat la mijlocul lunii noiembrie, doar 45% dintre suedezi au spus că sunt dispuși să își facă vaccinul.

Această cifră a crescut cu peste 20 de puncte procentuale. Concret, 66% dintre respondenți au spus că s-au vaccinat sau sunt dispuși să se vaccineze.

O creștere semnificativă a fost vizibilă și în Marea Britanie, unde proporția celor dispuși să se vaccineze a crescut de la 61% la 81% din noiembrie până azi.

Creșteri pot fi observate și în Finlanda (+19%), Italia (+19%), Spania (+18%), Franța (+14%), Norvegia (+13%), Danemarca (+13%) și Germania (+8%).

Europenii sunt tot mai dispuși să se vaccineze anti-COVID. Un sondaj YouGov realizat în nouă țări confirmă tendința observată și în RomâniaProporția europenilor dispuși să își facă vaccinul Sursa: Yougov

O evoluție interesantă poate fi observată în Franța. La momentul sondajului realizat în noiembrie, 32% dintre francezi spuneau că sunt dispuși să își facă vaccinul.

Proporția a scăzut la 24% la mijlocul lui decembrie, chiar înainte de debutul campaniei de imunizare.

De atunci însă, această cifră a crescut la 46%.

Schimbare de atitudine față de vaccin într-o singură lună, în România

O tendință de creștere a fost observată și în România.

41% dintre români spun că sigur se vor vaccina anti-COVID-19, atunci când acesta va fi disponibil pentru ei, a arătat un sondaj IRES realizat în perioada 13-15 ianuarie 2021 și dat publicității joi.

Prin comparație, în luna decembrie a anului trecut, procentul celor siguri că se vor vaccina și voiau să o facă cât mai repede era de doar 25%.

În același timp, 25% dintre cei care au răspuns chestionarului din ianuarie spun că mai probabil se vor vaccina, față de 9%, care spun că probabil nu o vor face.

Rezultate amestecate în SUA și Asia

În SUA, atitudinea americanilor față de vaccin a oscilat. Sondajul YouGov spune că 51% dintre americani s-au vaccinat sau ar fi dispuși să se vaccineze și arată o creștere vizibilă de la începutul lui decembrie și până în prezent.

Alte sondaje date publicității luna trecută în SUA confirmau această tendință, dar cu cifre diferite.

Experții consultați de New York Times explicau în decembrie că mai mulți americani au renunțat la reticența față de vaccin, convinși de eficiența dovedită de testele clinice, de imaginile televizate cu oameni reali care primesc serul și, nu în ultimul rând, speriați de creșterea în intensitate a epidemiei.

În Asia, rezultatele sunt amestecate și nu confirmă tendința din Europa.

Europenii sunt tot mai dispuși să se vaccineze anti-COVID. Un sondaj YouGov realizat în nouă țări confirmă tendința observată și în RomâniaProporția celor dispuși să își facă vaccinul în SUA și Asia Sursa: Yougov

În Hong Kong, spre exemplu, sondajul YouGov a arătat că proporția oamenilor care sunt dispuși să se vaccineze a scăzut cu 15 puncte procentuale, la 36%.

Hong Kong nu a început însă campania de vaccinare.

Proporția a scăzut cu două puncte procentuale în Taiwan și cu patru puncte procentuale în Malaysia, dar a crescut cu două puncte procentuale în Indonezia.

În Orientul Mijlociu, proporția celor dispuși să se vaccineze a crescut de la 42% la 51%, în vreme ce în Emiratele Arabe Unite a scăzut cu două puncte procentuale.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă