Europarlamentarul Lorant Vincze: Relația dintre minoritate și majoritate are nevoie de un dialog permanent

1 lună in urmă 1

"Inițiativele cetățenești, în general, sunt instrumente incluse în Tratatul de la Lisabona care spune că un milion de cetățeni din Uniunea Europeană pot cere Comisiei Europene să adopte legi în anumite privințe. Desigur, trebuie să fie lucruri ce sunt incluse în Convenția Europeană, deci să nu fie din afara tratatelor europene.

După părerea noastră, drepturile minorităților sunt acel tip de drepturi care nu au fost legiferate până acum la nivel european, pentru că pe fond, aceasta este o competență națională, dar Curtea a decisă că Uniunea Europeană poate adopta legi care să susțină statele membre, coordonarea dintre statele membre în ceea ce privește drepturile lingvistice și culturale în spiritul diversității Uniunii Europene.

Vorbim despre multe limbi și de 50 de milioane de oameni din Uniunea Europeană care fac parte din minoritățile naționale sau dintr-o minoritate lingvistică, oameni care au altă situație în statul căruia îi aparțin, pentru că nivelul de protecție nu este același în UE. Avem foarte multe exemple de state în care minoritățile au un înalt nivel de recunoaștere și o foarte bună protecție, iar altele nici nu sunt recunoscute ca minorități în țările lor și vorbim aici de minorități care trăiesc de multe generații în țările respective.

Și avem și calea de mijloc, multe situații cum este cea din România, în care minoritățile au unele drepturi, la nivel individual, dar nimic la nivel de comunitate, deci nu există autonomie, așa cum este cazul Tirolului de Sud în Italia", a spus europarlamentarul Lorant Vincze.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă