Europarlamentarii USR PLUS cer comisarului european pentru Energie măsuri pentru a asigura securitatea energetică a Timişoarei / ”Este nevoie de o intervenţie rapidă şi de sprijin european”

1 lună in urmă 15

Delegaţia USR PLUS din Parlamentul European a transmis, la iniţiativa eurodeputatului Vlad Gheorghe, o scrisoare către comisarii UE pentru energie, Kadri Simson, şi cel pentru Pactul Verde, Frans Timmermans, prin care le atrage atenţia asupra stării de urgenţă energetică în Timişoara datorită opririi livrărilor programate de gaz către operatorul întregului lanţ de termoficare al oraşului Timişoara, anunță News.ro.

Potrivit europarlamentarilor USR, această situaţie este contrară acordului anterior dintre autorităţile municipale şi furnizorul de gaz.

”Decizia unilaterală a E.ON Gaz România de a opri furnizarea de gaz contravine principiilor Regulamentului (UE) 2017/1938 privind măsurile de salvgardare a securităţii aprovizionării cu gaze. UE trebuie să depună toate eforturile pentru a preveni întreruperea gazului de la furnizorii din ţări terţe, cum ar fi Rusia dar ar trebui să garanteze, de asemenea, şi că nici o companie europeană nu poate pune în pericol securitatea energetică a municipalităţilor individuale”, se precizează în comunicatul USR. Ei menţionează că acest lucru lasă fără să încălzire întreaga populaţie a Timişoarei, inclusiv entităţile de importanţă critică, precum spitalele, căminele de bătrâni, şcolile şi grădiniţele.

”De aceea este nevoie de o intervenţie rapidă şi de sprijin european, cu atât mai mult cu cât criza energetică nu afectează doar România şi trebuie să fim pregătiţi pentru eventuale cazuri similare”, explică iniţiativa europarlamentarul USR, Vlad Gheorghe.

”Este o situaţie dramatică şi pentru că spitalele sunt copleşite de pacienţi cu Covid-19 în condiţiile în care temperatura atmosferică scade. Prelungirea suspendării livrării de gaze ar duce la o criză umanitară localizată şi la provocări sanitare severe”, se mai arată în document.

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a precizat, miercuri, că un contract de urgenţă este semnat în aceste ore cu un nou furnizor de gaz, urmând ca societatea Colterm să fie conectată în cursul acestei seri. Cantitatea de gaz cumpărată, care se plăteşte în avans, va asigura livrarea căldurii pe timpul nopţii pentru populaţie şi non-stop pentru spitale.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, a precizat că mai sunt soluţii în discuţie pentru rezolvarea problemei.

Sursa foto: romgaz.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă