„Europa e în pericol”. Șeful diplomației UE va propune o doctrină militară europeană

4 săptămâni in urmă 14

Șeful diplomației Uniunii Europene urmează să avertizeze blocul comunitar că trebuie să cadă de acord asupra unei doctrine ambițioase, ca bază pentru posibile acțiuni militare comune, inclusiv o forță de criză care să poată fi dislocată, potrivit fragmentelor dintr-un proiect consultat de Reuters.

Josep Borrell le va prezenta comisarilor europeni prima schiță a „Busolei strategice”, cel mai apropiat concept de o doctrină militară a UE, asemănător „Conceptului strategic” al NATO prin care sunt stabilite obiectivele alianței.

Europa este în pericol”, va spune înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, potrivit schiței consultate de agenția de presă.
El va sublinia că NATO rămâne
prima responsabilă pentru apărarea colectivă a Europei.

Deși țările europene au soldați foarte pregătiți și capacități cibernetice, navale și aeriene, resursele sunt împărție în 27 de armate, iar misiunile de pregătire și asistență ale UE sunt de dimensiuni mici.
De asemenea, statelor membre le lipsesc capacitățile logistice și de comandă și control ale Statelor Unite și nu
sunt la nivelul SUA în ceea ce privește colectarea de informații.

Un document separat, confidențial, prezintă o evaluare a amenințărilor. Diplomații europeni vorbesc însă despre state aflate în declin la frontierele Europei, considerate zone în care UE ar putea avea nevoie să trimită trupe de menținere a păcii sau să-și evacueze cetățenii.
Miniștrii de externe și apărării din UE vor aborda problema luni, cu scopul de a conveni asupra unui document politic final în martie.
UE
conside că poate fi un aliat mai util pentru Statele Unite dacă își dezvoltă capacități militare de sine stătătoare.
Ieșirea Marii Britanii din UE
a lăsat blocul comunitar fără o putere militară, dar i-a oferit Parisului ocazia de a-și promova ambițiile pentru un rol mai mare al UE în apărare, alături de Berlin.
Diplomații spun că semn
alele de avertizare au fost multe, inclusiv politica „America First” a fostului președinte american Donald Trump, care a subminat prioritățile UE.
Borrell urmează să spună că
Busola Strategică nu este doar un alt document al UE, observând eșecurile din trecut în apărare.
Diferența, de data aceasta, constă în viteza cu care se schimbă contextul geopolitic. Acest lucru face ca argumentul să fie mai urgent", a spus Borrell în preamului proiectului.
„Toate amenințările cu care ne confruntăm se intensifică, iar capacitatea statelor membre individuale de a face față este insuficientă și în scădere”,
a spus el.

Editor : M.B.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă