Eruptie gigantica in spatiu, de 100 de ori mai intensa ca furtunile solare. Ce efect va avea asupra Pamantului VIDEO

3 săptămâni in urmă 28

Furtunile solare uriase pot produce adevarate catastrofe pe Pamant, distrugand retelele electrice din toata lumea. Insa oamenii de stiinta de la Universitatea Boulder Colorado au observat o flacara gigantica provenita de la Proxima Centauri, care a avut o intensitate de 100 de ori mai mare decat eruptiile astrului nostru.

Proxima Centauri este o stea de mici dimensiuni, pitica si rosie, situata la 4,2 ani-lumina sau 40 de trilioane de kilometri departare de Soare, in constelatia Centaurus. Ea este orbitata de cel putin doua planete, dintre care una este asemantoare Pamantului, scrie CNN.

Echipa de astronomi care a detectat explozivul fenomen a folosit cinci telescoape, pentru a captura momentul respectiv. Printre acestea a fost si Atacama large Millimeter Array (ALMA) din Chile.

Flacarile stelare apar atunci cand energia magnetica din petele corpului spatial explodeaza, producand un flux intens de radiatii, care poate fi obervat pe intregul spectru, de la unde radio pana la raze gamma.

Este pentru prima data cand se observa o singura flacara stelara, alta decat eruptia de la Soare, potrivit National Radio Astronomy Observatory.

"Steaua a trecut de la o stralucire normala la una de 14.000 de ori mai intensa, atunci cand a fost observata in lungimi de unde ultraviolete, intr-un interval de doar cateva secunde", a declarat Meredith MacGregor, autoarea studiului si profesoara la Universitatea Boulder California.

Astronomii au anuntat ca datorita distantei enorme care o separa pe Proxima Centauri de Pamant, influenta acestei flacari gigantice nu a fost resimtita de planeta noastra.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă