Eroul Ion Dobran, ultimul pilot de vânătoare supravietuițor al celui de-al Doilea Război Mondial, a fost înmormântat cu onoruri militare

3 săptămâni in urmă 18

Duminica, 26 Septembrie 2021, ora 19:08

124 citiri

Ion Dobran, ultimul as al Aviaţiei Române, care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost înmormântat cu onoruri militare, duminică, 26 septembrie, în capela familiei din Cimitirul Bellu din Capitală.

O formaţie de aeronave F-16 Fighting Falcon şi două avioane ale Iacărilor Acrobaţi au survolat Bucureştiul, în semn de omagiu.

Ion Dobran a fost condus pe ultimul drum de cei doi copii ai săi, dar şi de foarte mulţi ofiţeri în rezervă şi în retragere.

Din partea Statului Major al Forţelor Aeriene a fost prezent gen. mr. dr. Viorel Pană.

Eleonora Arbănaş, reprezentanta Fundaţiei „Erou aviator Alexandru Şerbănescu“, cea care i-a promovat în ultimele decenii pe toţi aşii cerului din cel de-al Doilea Război Mondial, a mărturisit că a simţit că şi-a îndeplinit misiunea faţă de generalul Dobran: „Ultima sa dorinţă a fost să viziteze Muzeul „Alexandru Şerbănescu“ din Coloneşti Olt, acolo unde fiecare aviator are locul său. I-am îndeplinit această dorinţă la 17 mai, anul trecut. Am plecat sâmbătă cu sufletul senin de la catafalcul domnului Dobran“, spune Eleonora Arbănaş.

Generalul-locotenent în retragere Ion Dobran, erou al celui de-al Doilea Război Mondial, a murit vineri, la vârsta de 102 ani.

"Este zi de doliu pentru aviaţia militară! Generalul-locotenent (rtr.) Ion Dobran ne-a părăsit astăzi şi s-a înălţat către Escadrila din Ceruri", a scris ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, pe pagina sa de Facebook.

Ciucă şi-a exprimat întreaga lui compasiune şi a transmis condoleanţe familiei.

"Veteran aviator, erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, general-locotenent Ion Dobran (rtr.) a devenit un simbol, model de onoare şi demnitate militară, sursă de admiraţie şi respect pentru tinerele generaţii. Dăruit cu pasiunea pentru zbor, şi-a modelat întreaga viaţă după principii ferme şi idealuri înalte.

Absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie, promoţia 1941, a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 şi împotriva germanilor după 23 august 1944, îndeplinind misiuni inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945. Dumnezeu să îl ierte şi să îl odihnească!", a mai scris ministrul Apărării.

Citeste si:

Rareş Bogdan a fost reconfirmat ca prim-vicepreşedinte al PNL. Cine sunt ceilalţi trei adjuncți importanți din echipa lui Florin Cîţu

Europarlamentarul Rareş Bogdan a fost reconfirmat în funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL duminică, 26 septembrie, la Consiliul Naţional al partidului, după ce a câştigat în faţa lui...

 "N-am alocat cazurile din lipsă de personal, dar nu le-am ascuns"

Medicul Oana Nicolescu, şefa DSP Bucureşti, a comentat afirmaţiile fostului ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu privind nealocarea a 4.000 de cazuri de COVID-19. Acuzația fostului...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă