Erdogan va efectua în februarie prima vizită în Arabia Saudită de la asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi / Președintele turc acuzase guvernul saudit că a ordonat crima, excluzându-l pe rege

3 săptămâni in urmă 19

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat luni că va efectua o vizită în Arabia Saudită în februarie, prima după asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi la Istanbul în 2018, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Mă aşteaptă în februarie. Mi-a promis. Voi efectua o vizită în februarie în Arabia Saudită”, a declarat şeful statului turc despre prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, zis şi MBS, răspunzând unei întrebări privind relaţiile comerciale între Ankara şi Riad.

Această vizită va fi prima efectuată de preşedintele turc după asasinarea în 2018 a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, în consulatul saudit de la Istanbul, de către un grup de persoane venite de la Riad. Critic al puterii saudite după ce a fost apropiat de aceasta, Jamal Khashoggi, care locuia în SUA, era angajat al Washington Post.

Preşedintele turc Erdogan a acuzat atunci „guvernul saudit la cel mai înalt nivel” că a comandat crima, excluzându-l pe rege.

Relaţiile dintre Ankara şi Riad s-au degradat în 2017 din momentul blocadei asupra Qatarului, un aliat apropiat al Turciei, decretată de Arabia Saudită şi urmată de Emiratele Arabe Unite.

Înmulţind în ultimele luni iniţiativele pentru reînnodarea legăturilor cu puterile regionale, Erdogan a declarat la începutul lui decembrie că vrea să dezvolte relaţiile Ankarei cu ţările Golfului, „fără distincţie”.

El l-a primit la Ankara în noiembrie pe prinţul moştenitor din Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed Al-Nahyan, zis MBZ, înainte de a se deplasa în decembrie pentru o vizită de două zile la Doha, unde a deschis un nou capitol al relaţiilor între fostele rivale regionale.

Sursa foto: Facebook / Recep Tayyip Erdogan

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă