Erdogan îndulcește tonul și-i transmite lui Macron să consolideze cooperarea împotriva "terorismului"

2 luni in urmă 1

Turcia dorește să coopereze cu Franța împotriva „terorismului” și pentru stabilitate în Orientul Mijlociu, a declarat marți președintele Recep Tayyip Erdogan, un mesaj pentru omologul său Emmanuel Macron, în timp ce Ankara încearcă să-și normalizeze relațiile cu Parisul, potrivit AFP.

"Putem contribui în mod semnificativ la stabilitatea și pacea Europei în Caucaz și Orientul Mijlociu și în Africa. Există, de asemenea, măsuri pe care le putem lua împreună (...) împotriva organizațiilor teroriste", a declarat Erdogan pentru Macron în timpul unui interviu prin videoconferință.

„Turcia dorește să coopereze cu Franța în toate aceste domenii”, a adăugat el, estimând că colaborarea dintre Ankara și Paris are „un potențial mare”.

Această întâlnire, prima dintre cei doi lideri din septembrie, vine după luni de tensiuni puternice între Ankara și Paris, care se ciocnesc pe mai multe probleme precum Libia, Siria și Mediterana de Est.

Erdogan și Macron au avut schimburi aprinse în ultimele luni, președintele turc mergând atât de departe încât să pună la îndoială „sănătatea mintală” a omologului său francez și să cheme lumea musulmana să boicoteze produsele franceze.

Însă acum, când încearcă să repare relațiile dintre Turcia și Uniunea Europeană pe fondul problemelor economice, Erdogan și-a îndulcit tonul și a făcut multe declarații liniștitoare în ultimele săptămâni.

El a subliniat în timpul interviului că „prietenia” franco-turcă „a depășit o serie de obstacole” de la începuturile sale în secolul al XVI-lea sub domnia regelui François I și a sultanului Suleiman Magnificul.

Cu toate acestea, președinția turcă nu a menționat în raportul său situația profesorilor de franceză de la prestigioasa Universitate Galatasaray din Istanbul, lipsiți recent de permisele de muncă și amenințați cu expulzarea în orice moment, o chestiune care îngrijorează Parisul.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă