Erdogan cere talibanilor să includă femei în guvern pentru ca Turcia să asigure securitatea aeroportului din Kabul

3 săptămâni in urmă 17

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a solicitat duminică talibanilor să prezinte un guvern „incluziv” înainte de a încheia cu ei un acord operaţional privind aeroportul din Kabul, potrivit AFP citat de Agerpres. După retragerea forțelor americane, Turcia s-a oferit să asigure securitatea pe aeroportul din capitala Afganistanului.

„Guvernul din Afganistan nu este incluziv. Nu are toate componentele. Atât timp cât va continua asta, nu ne vom duce în Afganistan. Dar dacă guvernul se va dovedi mai deschis, atunci poate că Turcia va merge”, a precizat Erdogan într-un interviu pentru postul american de televiziune CBS News, realizat cu ocazia Adunării Generale a ONU.

„Vrem ca femeile să fie integrate activ în toate aspectele vieţii din Afganistan. Putem să le susţinem”, a adăugat el, conform traducerii interviului, furnizată de postul TV.

Preşedintele turc a reamintit că securitatea aeroportului din Kabul şi preluarea sa în grijă de către Turcia au fost discutate cu omologul său american Joe Biden în iunie la Bruxelles, în timpul unui summit al NATO.

Ultimele avioane militare americane au părăsit aeroportul Kabul cu o zi înainte de termenul-limită convenit cu talibanii – 31 august, marcând retragerea completă a forțelor americane, la două săptămâni după ce talibanii au preluat controlul asupra țării după ce au intrat în Kabul.

Talibanii au anunțat pe 7 septembrie formarea unui nou guvern interimar, în pozițiile-cheie fiind numite figuri care au dominat lupta de 20 de ani împotriva coaliției conduse de SUA. În anunțul privind componența guvernului nu au fost făcute precizări despre posibilele roluri care să fie deținute de femei în cadrul cabinetului. Purtătorul de cuvânt a precizat că acesta este un aspect de care talibanii se vor ocupa.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă