Epoca Merkel se încheie, germanii își aleg astăzi un nou cancelar | Peste 60 de milioane de oameni decid direcția politică a celei mai mari economii europene

2 săptămâni in urmă 17

"Este vorba despre viitorul vostru, despre viitorul copiilor voştri şi despre viitorul părinţilor lor, iar numai la patru ani aveţi ocazia să decideţi, la nivel federal, cine să modeleze acest viitor, la Berlin. Lumea se schimnbă foarte repede, iar Armin Laschet are multe de făcut în calitate de cancelar", a declarat Agela Merkel.

Partidul Verzilor Ecologiști este creditat cu 16-17% din intenţiile de vot, înaintea scrutinului parlamentar programat în Germania pe 26 septembrie. Verzii ecologiști, al căror candidat la funcția de cancelar este Annalena Baerbock, stau foarte bine pentru a putea intra într-o coaliție după alegeri.

Annalena Baerbock

Profimedia

Annalena Baerbock (40 de ani) promite să schimbe totul în scena politică actuală și să revoluționeze lupta împotriva încălzirii globale.

A patra forță politică sunt liberalii (FDP), creditat cu 11-12% din intenţiile de vot. Urmează formaţiunea de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), cu 10-11%, şi partidul de stânga Die Linke, aflat la nivelul de 6-7%.

Majoritatea analiștilor politici germani consideră că o coaliție cu trei partide este cel mai probabil rezultat al alegerilor parlamentare.

Ce va face Angela Merkel după alegeri

Angela Merkel, în vârstă de 67 de ani, urmează să se retragă din viaţa politică după alegeri, după o carieră de peste 30 de ani.

Seara zilei de 26 septembrie nu reprezintă în niciun caz sfârșitul activității oficiale pentru șefa guvernului federal. Până la formarea noului executiv, Merkel rămâne în funcție. În medie, în ultimele decenii, cancelarii și cabinetele acestora au depus jurământul la cinci-șase săptămâni după alegeri. În 2017 a fost nevoie de cinci luni și jumătate pentru ca noua coaliție de guvernare să fie constituită.

Pe 17 iulie, Angela Merkel a împlinit 67 de ani. În prezent, îi revine un salariu lunar de circa 25.000 de euro în calitate de cancelar federal. În plus, Merkel are dreptul și la puțin peste 10.000 de euro în calitate de membru al Bundestag-ului, din care face parte de peste 30 de ani. Când va înceta să mai lucreze, Angela Merkel va continua să primească mai întâi salariul, timp de trei luni, apoi jumătate din acesta ca indemnizație tranzitorie pentru maximum 21 de luni. Potrivit dw.com, Angela Merkel se poate aștepta la o pensie de aproximativ 15.000 de euro pe lună, are dreptul la protecție personală și la o mașină de serviciu cu șofer pentru tot restul vieții sale. În plus, va avea un birou în sediul Bundestag-ului din Berlin, cu un șef de birou, doi asistenți și o dactilografă.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă