Epidemiolog: „Depășim maximul prognozat. Evoluția se apropie de scenariul cel mai pesimist, 8.500 de cazuri pe zi”

1 lună in urmă 18

 De ce mor mai puțin oameni în al doilea val al pandemiei, deși numărul de îmbolnăviri crește De ce mor mai puțin oameni în al doilea val al pandemiei, deși numărul de îmbolnăviri crește

Săptămâna aceasta vom depăşi maximul prognozat de 4.000 de internări în spitale din cauza valului 4, susţine epidemiologul Octavian Jurma: „Evoluţia se apropie de scenariul meu cel mai pesimist – un vârf de 8.500 cazuri pe zi”. El estimează noi măsuri de limitare în octombrie.

„Săptămâna aceasta vom depăşi toate pragurile asumate de guvern (şi furnizate de INSP?) pentru cel mai pesimist scenariu în valul 4-Delta”, scrie epidemiologul Octavian Jurma pe Facebook.

Săptămâna trecută, România a depăşit vârful de 1.500 de cazuri noi pe zi, iar săptămâna aceasta îl va depăşi şi pe cel de 2.000 de cazuri noi pe zi, spune Jurma.

„Mai grav, săptămâna aceasta vom depăşi maximul prognozat de 4.000 de internări în spitale. Mult mai grav, am depăşit deja pragul de 400 de internări în terapie intensivă şi îl vom depăşi şi pe cel de 500 de internări al ATI”, adaugă acesta.

Epidemiologul foloseşte un tabel de predicţie conform căruia evoluţia valului 4 se apropie tot mai mult de scenariul său cel mai pesimist: un vârf în jurul a 8.500 de cazuri pe zi la mijlocul lunii octombrie.

„Este foarte probabil că în luna octombrie se vor lua măsuri de limitare şi mă aştept [sper] ca valorile din a doua jumătate a lunii octombrie să nu fie atinse sau să reprezinte vârful valului 4”, transmite Octavian Jurma.

Acesta precizează că tabelul este un instrument simplu şi imprecis, dar rapid şi util de lucru pentru oricine are nevoie să estimeze rapid pe teren evoluţia într-un trend: „e ca şi cum ai folosi un ceas solar ca să te orientezi în absenţa unui ceas artizanal. Ultimul e mai precis, dar, dacă a fost reglat greşit, poate produce erori mai mari decât ceasul solar”.

The post Epidemiolog: „Depășim maximul prognozat. Evoluția se apropie de scenariul cel mai pesimist, 8.500 de cazuri pe zi” appeared first on Aleph News.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă