Emmanuel Macron declară război pesticidelor: ''Mă angajez la o iniţiativă puternică de eliminare într-un ritm accelerat''

1 lună in urmă 38

Emmanuel Macron s-a angajat vineri să desfăşoare „o iniţiativă puternică (...) de eliminare într-un ritm accelerat a pesticidelor” atunci când Franţa va avea preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, în timp ce agricultura franceză se luptă să-şi reducă dependenţa de sinteza pesticidelor, relatează Le Figaro.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei

Profimedia Images

''Vreau ca preşedinţia franceză a Uniunii Europene să abordeze acest subiect al pesticidelor şi mă angajez aici la o iniţiativă puternică (...) de eliminare într-un ritm accelerat a pesticidelor'', a declarat Emmanuel Macron, fără a oferi mai multe detalii, la deschiderea Congresului Mondial al Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN) de la Marsilia.

Macron a mai punctat că mişcarea trebuie să fie una la nivelul întregii Uniuni pentru a avea succes. Parisul va prelua preşedinţia rotativă a UE în prima jumătate a anului 2022.

Vânzările de pesticide chimice au crescut în 2020 în Franţa, stocurile fiind acumulate de fermieri care anticipează restricţii. De la Grenelle de l'Environnement de la sfârşitul anului 2007, care a stabilit un obiectiv de reducere a utilizării pesticidelor sintetice cu 50% în zece ani, planurile succesive au eşuat. Nici „eliminarea glifosatului” promisă de Emmanuel Macron nu s-a concretizat. Multe culturi se luptă să se descurce fără acest erbicid sintetic, care este la fel de controversat pe cât de eficient, autorizat în prezent până la sfârşitul anului 2022 în Uniunea Europeană. Totuşi o reglementare clară la nivelul UE ar putea avea un succes, iar Macron mizează pe cele 6 luni în care Franţa va deţine preşedinţia pentru a trece un astfel de proiect, notează Mediafax.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

 „Dintr-o dată privea în gol”

1

Un bărbat dărâmat de durere a povestit trauma prin care a trecut văzându-şi soţia, mamă a trei copii şi însărcinată cu cel de-al patrulea, pierind sub ochii lui. A crezut până în ultimul moment că totul va fi bine, dar adevărul s-a dovedit a fi necruţător.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă