Emil Boc a fost vaccinat cu o doză AstraZeneca din lotul ABV2856. Cum s-a simțit primarul din Cluj și ce are de gând cu rapelul

1 lună in urmă 1

Peste 77.000 de români au făcut o primă doză de vaccin AstraZeneca din lotul ABV2856, același care, din motive de precauție, a fost retras în Italia, după ce un bărbat a murit la scurt timp de la vaccinare. România a decis să ia o măsură similară în cazul a peste 4.200 de doze rămase neutilizate din respectivul lot de vaccin. Printre cei vaccinați în România cu doze din acest lot se numără și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. Edilul a povestit la Digi24 care a fost experiența sa după vaccin și ce are de gând să facă în cazul rapelului. 

„Sunt unul din cei 10.000 de clujeni care s-au vaccinat cu AstraZeneca din acest lot, în data de 15 februarie. Nu am avut nimic special în afara celor care au fost înscrise în prospect. Mi-am amintit de vaccinurile din copilărie, adică ușoare dureri musculare, o stare de pre-febrilitate, durere la locul unde s-a administrat vaccinul, nimic care să spună că este în afara regulilor jocului. Îmi aminteam că mama, în copilărie, îmi spunea după ce îmi făceam vaccinul: Du-te și ia un piramidon și-ți trece! La fel și acum s-a întâmplat. A trecut aproape o lună de atunci și starea de sănătate nu mi-a dat niciun indiciu că ar fi ceva problematic sau o altă afecțiune să fie declanșată, astfel că eu intenționez și în 9 aprilie, când va fi rapelul, să merg mai departe, evident, dacă nu vor apărea date noi de la Uniunea Europeană”, a declarat vineri, la Digi24, Emil Boc.

Edilul nu crede că există o corelație între vaccinul AstraZeneca și decesele care au alarmat unele țări UE. El dă exemplul Marii Britanii. „Eu personal nu cred că este o corelare directă, o relație directă între cele cinci decese, din nefericire, și cele 5 milioane de persoane care au fost vaccinate cu AstraZeneca. Mă uit la Marea Britanie unde peste 10 milioane de oameni s-au vaccinat cu AstraZeneca și nu au fost incidente”, a spus primarul din Cluj.

El îi sfătuiește pe români să se vaccineze, pentru că nu există altă cale de a ține pandemia sub control. „Am încredere în Agenția Europeană a Medicamentului și în esență în Uniunea Europeană, pentru că este cel mai înalt for de pe această planetă care se ocupă de sănătate. Am încredere în autoritățile din România că își gestionează corect acest fenomen. În consecință, eu personal recomand și altora să se vaccineze, pentru că nu există altă cale mai ușoară și mai directă de a ieși din această pandemie. Întoarcerea la normalitate va depinde de numărul persoanelor care se vaccinează. Salvarea locurilor de muncă depinde foarte mult de campania de vaccinare, astfel încât eu personal nu am argumente să spun nu vă vaccinați, dimpotrivă, susțin fără rezerve, personal, campania de vaccinare și vaccinarea pe care am făcut-o”, a fost mesajul transmis de Emil Boc.

Medicii susțin că cei care au fost vaccinați cu doze din lotul suspendat momentan nu au de ce să își facă griji și că numărul mai mare de reacții raportate după imunizarea cu Astra Zeneca față de celelalte două vaccinuri are o explicație științifică. Cu toate acestea, 9.000 de români din 200.000 înscriși s-au retras de la vaccinare, vineri, până la ora 11:00, după ce mai multe ţări din Europa au suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca.

Editor : Luana Pavaluca

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă