EMA nu recomandă încă administrarea celei de-a treia doze de vaccin. ”Nu avem date suficiente”

2 luni in urmă 22


Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat vineri că ”deocamdata este prea devreme” pentru a confirma dacă este nevoie de o a treia doză de vaccin anti-COVID, întrucât nu există date suficiente pentru a înţelege cât timp va dura protecţia oferită de vaccinuri, potrivit Agerpres.


Anunțul EMA a fost făcut în contextul în care Franţa şi Germania, cele mai influente două ţări din UE, au anunţat că încep să pregătească administrarea unei a treia doze de vaccin anti-COVID.


Deocamdată este prea devreme să confirmăm dacă şi când o doză de supra-rapel a vaccinurilor anti-COVID-19 va fi necesară, pentru că nu avem date suficiente din campaniile de vaccinare şi din studiile aflate în desfăşurare pentru a înţelege cât timp va dura protecţia oferită de vaccinuri.

EMA:

Germania intenţionează să administreze a treia doză pacienţilor cu imunitate compromisă, persoanelor cu vârste înaintate şi rezidenţilor din centrele pentru bătrâni începând din luna septembrie.


La rândul ei, Franţa intenționează să vaccineze cu a treia doză vârstnicii şi persoanele vulnerabile începând din septembrie.


Joi, Comisia Europeană a transmis că decizia asupra administrării celei de-a treia doze din vaccinurile anti-COVID-19 revine fiecărui stat membru al UE, însă a recomandat ca măsura să fie luată pe baza evaluărilor anunțate de specialiști.


În România, premierul Florin Cîțu a a spus la sfârșitul lunii iulie că, la ”cum arată direcția în care merg discuțiile”, țara noastră ar avea nevoie să administreze a treia doză, însă specialiștii ne vor spune când trebuie.


Anterior, pe 11 iulie, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, declara că se va recurge la vaccinarea cu a treia doză doar dacă va apărea un risc mare de îmbolnăvire a persoanelor imunizate.


OMS cere amânarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID


Şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut miercuri un moratoriu asupra administrării celei de-a treia doze din vaccinurile anti-COVID, pentru a le putea pune la dispoziţia ţărilor care nu au reuşit să imunizeze decât o foarte mică parte a populaţiei lor.


OMS stabilise o țintă inițială care viza vaccinarea a cel puțin 10% din populația fiecărei țări, până în septembrie. Evident, în unele state, acest obiectiv a fost depășit ușor. Până pe 23 iulie, America de Nord și cele mai multe țări din UE vaccinaseră deja complet în jur de 50% din populație.


România nu a atins ce-i drept acest prag, dar de vină nu este lipsa de doze.


Unii experți se tem că goana după administrarea rapelului suplimentar în statele bogate ar putea adânci inegalitățile campaniei de vaccinare din lume.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă