EMA listează o afecțiune rară a coloanei vertebrale drept efect secundar al vaccinării cu Johnsons & Johnson

3 săptămâni in urmă 9


Mielita transversală, o afecțiune foarte rată care duce la inflamarea coloanei vertebrale, va fi listată ca posibil efect secundar al vaccinului COVID-19 în doză unică de la Johnson & Johnson, în urma unei recomandări adoptate joi de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), relatează Reuters.


Relatări despre această boală neurologică gravă au fost, de asemenea, în centrul mai multor blocaje care au survenit în timpul primelor etape de dezvoltare, atât pentru vaccinul AstraZeneca, cât și pentru Johnson & Johnson, care se bazează pe tehnologie similară.


Într-o actualizare a informațiilor despre siguranța vaccinurilor împotriva Covid-19, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a declarat că evaluează rapoartele despre o afecțiune rară a sângelui, cunoscută sub numele de sindrom de scurgere capilară (CLS), după imunizarea cu vaccinul Moderna.


EMA a precizat că au fost înregistrate șase cazuri de CLS care sunt analizate, dar nu este încă clar dacă există o asociere cauzală între rapoarte și vaccin.


În CLS, fluidele se scurg din cele mai mici vase de sânge, provocând umflături și scăderea tensiunii arteriale. Afecțiunea a fost studiată pentru vaccinuriile produse de AstraZeneca și Johnson & Johnson.


Într-o decizie separată, EMA a spus că în prezent nu există suficiente dovezi ale unei posibile legături între cazurile rare de sindrom inflamator multisistem (MIS) și vaccinurile pe bază de ARNm precum Moderna și Pfizer-BioNTech.


Autoritatea de reglementare analizează dacă vaccinurile aprobate împotriva coronavirusului ar putea cauza MIS. Sindromul este o afecțiune gravă, dar rară, în care diferite părți ale corpului devin inflamate, inclusiv inima, plămânii, rinichii, creierul, pielea, ochii sau organele gastro-intestinale.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă