EMA atrage atenţia: E devreme să confirmăm dacă va fi nevoie de doza de supra-rapel. Germania și Franța au anunțat că vor administra a treia doză

2 luni in urmă 31

EMA atrage atenţia. Declaraţia a fost făcută după ce Franța și Germania au dezvăluit că vor administra doze de supra-rapel persoanelor vulnerabile începând din luna septembrie.

EMA a anunţat la jumătatea lunii iulie că are nevoie de mai multe date medicale înainte de a formula o recomandare în privinţa utilizării celei de-a treia doze, însă Germania şi Franţa, cele mai influente două ţări din UE, au decis deja să îşi continue planurile legate de administrarea dozelor de supra-rapel fără să mai aştepte decizia forului european.

Germania şi Franţa au ignorat astfel apelul lansat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a cerut, miercuri, un moratoriu în privinţa celei de-a treia doze până când mai mulţi oameni se vor vaccina împotriva COVID-19 la nivel global.

„Deocamdată este prea devreme să confirmăm dacă şi când o doză de supra-rapel a vaccinurilor anti-COVID-19 va fi necesară, pentru că nu avem date suficiente din campaniile de vaccinare şi din studiile aflate în desfăşurare pentru a înţelege cât timp va dura protecţia oferită de vaccinuri”, au anunţat, vineri, reprezentanţii EMA, conform Agerpres.

Cu toate acestea, Germania intenţionează să administreze a treia doză pacienţilor cu imunitate compromisă, persoanelor cu vârste înaintate şi rezidenţilor din centrele pentru bătrâni începând din luna septembrie. Franţa lucrează la rândul ei la un plan ce vizează vaccinarea cu a treia doză în cazul vârstnicilor şi persoanelor vulnerabile începând din septembrie.

După anunţarea planurilor formulate de guvernele de la Berlin şi Paris, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că deciziile legate de vaccinările anti-COVID-19 sunt luate de guvernele naţionale, însă a insistat că în ceea ce priveşte doza a treia – ca şi în alte chestiuni – executivul UE încurajează „deciziile bazate pe ştiinţă, în concordanţă cu recomandările EMA”.

În ultimele luni, UE a rezervat miliarde de doze de la mai mulţi producători de vaccinuri anti-COVID-19 pentru anii viitori, considerând că ar putea avea nevoie de ele pentru a le folosi ca doze de supra-rapel sau pentru a combate noile variante ale coronavirusului. De asemenea, aceste doze ar putea fi donate ţărilor mai sărace.

Citeşte şi: Cât de eficient este vaccinul de la Moderna. Studiile au scos la iveală noi date. Se fac teste clinice pentru o nouă formulă antiCOVID

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă