Elon Musk a câștigat 31 de miliarde de euro într-o singură zi. Cum a dat uriașa lovitură

1 lună in urmă 23

Elon Musk a dat lovitura după ce pe 25 octombrie, când Hertz a anunțat că dorește să cumpere 100.000 de Tesla pentru flota sa de vehicule de închiriat.

Capitalizarea bursieră a Tesla Inc a depăşit luni 1.000 de miliarde de dolari, după ce compania fondată de Elon Musk a primit cea mai mare comandă din istoria sa, 100.000 de vehicule pentru firma de închiriere Hertz, o tranzacţie care întăreşte ambiţiile producătorului american de automobile electrice de a fi liderul global al vânzărilor în următorul deceniu, transmite Reuters.

Prețul acțiunilor Tesla a crescut cu aproape 13% pe 25 octombrie, ducând capitalizarea de piață a producătorului auto la puțin peste 1 trilion de dolari (862 miliarde de euro) pentru prima dată. La finalul zilei, Elon Musk s-a îmbogățit cu 36,2 miliarde de dolari (31 de miliarde de euro), cea mai mare creștere înregistrată într-o singură zi potrivit Billionaire Ranking Index Bloomberg.

Tesla este de ceva timp cel mai valoros producător auto din lume, dar mărci precum Ford şi GM produc mai multe maşini. Potrivit Bloomberg Billionaires Index, averea lui Elon Musk se apropie acum de 300 de miliarde de dolari. Ieri, la închiderea Bursei din New York, averea acestuia era estimată la 289 miliarde de dolari. Mult în fața lui Jeff Bezos (193 miliarde dolari) sau Bernard Arnault (163 miliarde dolari).

De la începutul anului, averea patronului Tesla și Space X a crescut cu 119 miliarde dolari.

Ca un simbol, averea regelui mașinilor electrice a depășit capitalizarea celei mai mari companii petroliere americane, Exxon Mobil. Elon Musk valorează acum mai mult decât gigantul petrolului (272 miliarde dolari). Ca o predare simbolică de ștafetă, fostul campion mondial al energiilor fosile este înlocuit acum de cel care a pariat pe mașinile electrice. Un gigant al petrolului la originea căruia găsim Standard Oil creat de John D. Rockefeller, considerat cel mai bogat om din toate timpurile.

Tesla depășește acum o capitalizare bursieră de 1.000 miliarde dolari și devine a șasea cea mai valoroasă companie din lume, în fața Facebook.

Tesla valorează pe bursă de 12 ori mai mult decât General Motors (84 miliarde dolari), cel mai mare constructor auto american.

Anterior, doar Apple, Microsoft, Amazon şi Alphabet, proprietarul Google, au atins o evaluare de 1 miliard de dolari.

Pentru Tesla şi investorii săi, decizia Hertz de a comanda 100.000 de vehicule până la finalul lui 2022 arată că vehiculele electrice nu mai sunt un produs de nişă, ci vor domina piaţa auto de masă în viitorul apropiat.

Obiectivul lui Elon Musk îl reprezintă o creştere anuală a vânzărilor cu 50%, în medie, ajungând până la 20 de milioane de vehicule pe an. Ar fi mai mult decât dublu faţă de volumul actualilor lideri de vânzări, Volkswagen AG şi Toyota Motor Corp.

Conform firmei de consultanţă Jato Dynamics, pentru prima dată în istorie, un automobil electric, care în plus este produs în afara Europei, a devenit luna trecută cel mai vândut automobil de pe piaţa din Europa. Tesla Model 3, cel mai accesibil model al producătorului american Tesla, a devansat în septembrie modele cu motoare pe combustie internă, precum Volkswagen Golf, Dacia Sandero, Renault Clio sau Peugeot 208. Tesla Model 3 a controlat o cotă de 2,6% din piaţa auto europeană în luna septembrie, cu 24.591 de unităţi înmatriculate (creştere de 42% în ritm anual), faţă de 18.264 unităţi pentru Renault Clio, şi 17.988 de unităţi pentru Dacia Sandero (creştere de 41% în ritm anual).

Pe baza calculelor Reuters, capitalizarea bursieră a Tesla Inc a depăşit luni 1.000 de miliarde de dolari, după ce acţiunile au crescut cu peste 9,5%, la peste 995,75 dolari. Tesla, care este deja cea mai valoroasă companie producătoare de automobile, s-a alăturat unui club de elită din care mai fac parte doar Apple Inc, Amazon.com, Microsoft Corp şi Alphabet Inc.

Directorul general interimar de la Hertz, Mark Fields, a precizat că în ceea ce priveşte comanda record de 100.000 de vehicule făcută grupului Tesla aceasta este compusă în principal din Tesla Model 3, cel mai accesibil model al producătorului american. Clienţii Hertz vor putea închiria un automobil Tesla începând din luna noiembrie, iar compania va avea 3.000 de puncte de încărcare în 65 de pieţe până la finele lui 2022, a adăugat Mark Fields. Până la finele lui 2023, Mark Fields a spus că Hertz va avea 4.000 de puncte de încărcare în 100 de ţări.

"Vehiculele electrice au devenit acum mainstream şi suntem doar la început în ceea ce priveşte creşterea interesului şi cererii mondiale", a declarat Mark Fields.

Preţul unui Tesla Model 3 începe de la 44.000 de dolari, ceea ce înseamnă că întreaga comandă făcută de Hertz are o valoare de aproximativ 4,4 miliarde de dolari, cu condiţia ca întreaga comandă să fie compusă numai din acest sedan.

Fields a refuzat să precizeze care este preţul plătit de Hertz pentru comanda sa de automobile Tesla, dar a spus că, graţie acestei comenzi, automobilele electrice vor reprezenta mai mult de 20% din flota globală a Hertz. Potrivit lui Fields, în prezent Hertz are între 430.000 şi 450.000 de vehicule disponibile la nivel mondial, adăugând că firma va colabora şi cu alţi producători de automobile electrice.

Citeste si:

SpaceX l-ar putea face pe Elon Musk prima persoană care are o avere de peste 1.000 de miliarde de dolari

Elon Musk, proprietarul Tesla, este pe primul loc în topul bogaților lumii si are o avere estimată la 207 miliarde de euro. Potrivit analiștilor Morgan Stanley, Muskar putea deveni primul...

USR a votat inițiativa AUR de invitare a președintelui Iohannis în Parlament să explice cum și-a clădit averea

În ședința de luni a Birourilor Permanente Reunite, reprezentanții USR au votat împreună cu cei ai AUR pentru invitarea președintelui Klaus Iohannis în plenul reunit al Parlamentului ca să...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă