El Salvador vrea să construiască un oraș dedicat Bitcoin. Criptomoneda va fi generată folosind energia unui vulcan

2 săptămâni in urmă 16

El Salvador intenționează să construiască un oraș la baza unui vulcan, pe care îl va finanța cu Bitcoin, a anunțat președintele țării, citat de BBC.

Orașul va fi circular, de forma unei monede mari și va fi construit în regiunea sud-estică La Unión, a spus președintele Nayib Bukele.

Amplasamentul va profita de energia geotermală a vulcanului Conchagua pentru a alimenta generarea de bitcoin, a adăugat el, potrivit Mediafax.

El Salvador este prima țară care a decis folosirea Bitcoin ca mijloc legal de plată.

Măsura a dus la proteste pe scară largă din cauza temerilor că această criptomonedă va aduce instabilitate și inflație în această țară săracă din America Latină.

Adresându-se unei mulțimi gălăgioase la un eveniment promoțional bitcoin în orașul de coastă Mizata, Bukele a declarat că noul oraș planificat va „include totul”.

„Zone rezidențiale, zone comerciale, servicii, muzee, divertisment, baruri, restaurante, aeroport, port, cale ferată - totul dedicat bitcoin”, a spus președintele, care a adăugat că în oraș nu se vor percepe impozite pe venit, ci doar taxa pe valoarea adăugată.

El a precizat că jumătate din veniturile obținute vor fi folosite pentru „a construi orașul”, în timp ce restul va fi folosit pentru a menține străzile „îngrijite și curate”.

Extragerea Bitcoin și a altor criptomonede se face cu ajutorul unor computere sofisticate care rezolvă probleme matematice complexe. Este un proces costisitor, dificil și consumă cantități mari de energie.

Bukele nu a oferit date pentru construcția sau finalizarea orașului, dar a spus că a estimat că o mare parte din infrastructura publică va costa aproximativ 300.000 de Bitcoini.

Un Bitcoin se tranzacționează în prezent la puțin sub 60.000 de dolari.

În septembrie, El Salvador a introdus moneda virtuală ca mijloc legal de plată, alături de dolarul american.

La momentul respectiv, guvernul a lansat o nouă aplicație de portofel digital, oferind 30 de dolari în Bitcoin fiecărui cetățean. De asemenea, au fost instalate peste 200 de noi bancomate în întreaga țară.

Măsura a fost prezentată ca o modalitate de a stimula dezvoltarea economică și crearea de locuri de muncă, însă El Salvador a fost divizat de această decizie.

Editor : M.B.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă