Ei se ceartă, ambulanțele trec

3 săptămâni in urmă 18

Zgomotul făcut de cei 5.000 de delegați liberali aflați astăzi la Romexpo să-și aleagă liderul nu acoperă sirenele ambulanțelor care trec, în ultimele săptămâni, de când se crapă de ziuă pe străzile din București. 

Sirenele. Nici huiduielile din timpul discursului lui Cîțu, nici calmul mimat al stăpânirii de sine arătat de Orban când și-a cerut scuze pentru moment. 

Nici liniștea de dreapta, nici zgomotul liberal, nici replicile de stânga, nimic nu e mai puternic decât rumoarea îngrijorării românilor. Sirenele continuă să bată orașele, zi și noapte.

Ce a fost astăzi la congresul PNL a fost și în 2018, la cel PSD. Imaginea de atunci, cu mucurile de țigară și ambalaje aruncate pe lângă coşurile de gunoi, nu diferă cu nimic față de imaginea de acum. S-au condensat și s-au împlinit cele câteva luni de șicanări cu iz greu, de putere dorită, de mișcări bruște, haotice și dăunătoare, care au părut mai degrabă menite să le dezgolească pieptul participanților și să-l lovească cu pumnii, asemenea lui Tarzan cucerind jungla.

Doar că ei nu au cucerit nimic. Dimpotrivă, au timorat.

Și, probabil fără să ia în calcul asta, printre cele îndepărtate sunt și șansele unei redresări a campaniei de vaccinare. 

Pentru că imaginile cu miile de liberali înghesuiți la vot nu vor convinge oamenii de rând să se vaccineze, ci doar vor solidifica straturile de contestare, îndoială, negare. 

Între timp, noi numărăm: oamenii bolnavi și cei pe care i-am pierdut, paturile de la terapie intensivă și zilele de izolare, anii în care am sperat că veți număra împreună cu noi. Așa cum crește numărătoarea voturilor, așa scade numărul celor care cred că viața lor poate fi schimbată în bine. O fi intrat și în noi, ca societate, Diavolul, așa cum a invocat Dancă intrarea diavolului în partid. 

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă