Eficacitatea de 90% a vaccinului Oxford AstraZeneca, atinsă printr-o ”greșeală norocoasă”. Ce s-a întâmplat

3 luni in urmă 1

Anunțul vine la doar o zi după ce dezvăluiriile cercetătorilor legate de faptul că vaccinul Oxford are o eficacitate generală de 70%, dar poate avea o eficacitate de 90% când este administrată întâi o jumătate de doză, iar după o lună doza întreagă.

Mene Pangalos, vicepreședinte executiv cercetare și dezvoltare la AstraZeneca, susține că s-a ajuns la administrarea unei jumătăți de doză "dintr-o greșeală norocoasă".

Totul a pornit după ce cercetătorii universității care aministrau vaccinul la sfârșitul lunii aprilie, au observat că efectele secundare precum oboseala, durerile de cap sau durerile la locul inoculării erau mai ușoare decât se așteptau. ”Așa că am verificat ce am făcut și am decoperit că doza de vaccin fusese înjumătățită”, a spus Pangalos.

În loc să repornească studiul clinic, a explicat acesta, cercetătorii au decis să continue cu jumătate de doză și să administreze doza întreagă după intervalul programat.

Circa 3.000 de oameni au primit jumătate de doză și apoi, după patru săptămâni, doză întreagă, datele colectate arătând că ei au fost protejați în proporție de 90%. În eșantionul mai mare, în care s-au administrat două doze întregi, eficacitatea a fost de 62%.

Oamenii de știință încă nu pot explica în totalitate de ce jumătatea de doză oferă o protecție mai bună, dar spun că este posibil să declanșeze sistemul imunitar în mod diferit.

”S-ar putea ca inocularea cu o cantitate de vaccin mai mică la început, urmată de o cantitate mai mare să fie o metodă mai bună de punere în mișcare a sistemului imunitar, ce oferă cel mai puternic răspuns imun și cel mai eficient răspuns imun”, a spus profesorul Sarah Gilbert de la Oxford University, cea care a condus studiile.

Primii pași dezvoltarea acestui vaccin au fost făcuți în ianuarie. Testele pe om au început în luna aprilie, vaccinul Oxford fiind primul din Europa dezvoltat împotriva COVID-19.

Fără doar și poate, cele mai importante sunt însă testele de fază a treia ale vacinului, care analizează cât de eficient este în protejarea oamenilor împotriva noului coronavirus. Acestea au început la sfârșitul lunii august și sunt în plină desfășurare.

Până în prezent, trei vaccinuri – Pfizer/BioNTech, Sputnik și Moderna - au raportat deja date preliminare bune din studiile de fază a treia, unul dintre ele sugerând că 94% dintre persoanele peste 65 de ani ar putea fi protejate de Covid-19.

Provocarea în dezvoltarea unui vaccin antiCovid este de a crea un răspuns imun care să determine corpul să lupte împotriva virusului, indiferent de vârsta pe care o are o persoană.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă