Efectele Brexit: Mai mulți bihoreni reveniți din Marea Britanie nu își pot preschimba permisele de conducere, în lipsa unui acord bilateral / Prefectura Bihor: Problema este generală, la nivelul întregii ţări

3 săptămâni in urmă 1

34 de bihoreni întorşi din Marea Britanie aşteaptă de mai bine de o lună să-şi preschimbe permisul de conducere din Marea Britanie, cu altele româneşti. Reprezentanţii Direcţiei Regim Permise ridică din umeri şi spun că nu pot verifica documentele originale şi nici cazierul rutier al solicitanţilor din cauza Brexit-ului, care a întrerupt temporar căile de comunicare între cele două state, prin lipsa unor acorduri bilaterale. Situaţia e valabilă în plan naţional, scrie Bihoreanul.

Orădeanul Florin Dumea s-a întors în ţară anul trecut, după 20 ani petrecuţi în Anglia. Când a plecat, avea permis de conducere pe care l-a înlocuit acolo cu unul emis în Marea Britanie, iar acum, când a revenit în România, a cerut să i se preschimbe documentul englezesc cu un permis de conducere românesc.

„Am depus o solicitare pe 18 ianuarie. Pe 24 ianuarie îmi expira permisul de conducere emis în Marea Britanie. Înţeleg că, în astfel de cazuri, autorităţile cer şi primesc de la cele din Marea Britanie un fel de aprobare, în care se arată că nu mi s-a ridicat permisul acolo. Nu au făcut-o nici până azi, cererea mea zace acolo, la fel ca alte zeci. Am fost în audienţe, inclusiv la Prefectură. Nu mi se eliberează nici măcar o dovadă, să pot conduce în perioada aceasta”, spune Dumea.

Soluţia găsită de orădean? Ca să se poată urca la volan, Dumea a decis să se întoarcă în Anglia şi să-şi reînnoiască permisul englezesc. „Dacă se rezolvă situaţia în România, voi face o nouă cerere de preschimbare. Până atunci, voi conduce cu permisul britanic”, spune el.

Contactacţi de BIHOREANUL, reprezentanţii Prefecturii Bihor susţin că, la presiunea şoferilor „traşi pe dreapta” de Brexit, au făcut deja mai multe demersuri la Bucureşti, pentru a solicita găsirea unei soluţii, chiar şi temporare.

„S-au făcut mai multe adrese la Bucureşti, la Direcţia Generală pentru Relaţiile cu Instituţiile Prefectului, la Ministerul Administraţiei şi Internelor. Problema este generală, la nivelul întregii ţări, se fac demersuri deja pentru reglementarea situaţiei. Dar sunt de durată”, spune purtătorul de cuvânt al instituţiei, Ligia Oala.

Citește integral pe Bihoreanul.

Sursa foto: site DRPCIV

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă