Efecte adverse la AstraZeneca. Anunţ OFICIAL despre riscul de trombocitopenie şi de tulburări de coagulare

1 săptămână in urmă 28

Efecte adverse la AstraZeneca / Foto: Profi Media Efecte adverse la AstraZeneca / Foto: Profi Media

Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România a informat, oficial, profesioniștii din sănătate, încă de luna trecută, asupra riscurilor pe care le presupune administrarea vaccinului AstraZeneca referitor la tromboze. 

MIERCURI, 07 APRILIE 2021, 12:19

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: REALITATEA.NET

Potrivit unei informări din 23 martie și postată pe site-urile mai multor case județene de asigurări de sănătate, compania AstraZeneca a recunoscut posibilitatea existența unei legături între vaccin și riscul de trombocitopenie și tulburări de coagulare în asociere cu administrarea sa, în cazul anumitor pacienți. Informarea oficială a fost postată, recent, pe site-urile oficiale ale mai multor case judeţene de asigurări de sănătate.

"Vă rugăm să dispuneți toate măsurile necesare pentru informarea profesioniștilor din domeniul sănătății prin afișarea pe pagina electronică a casei de asigurări de sănătate a documentului 'COVID-19 Vaccine Astra Zeneca: Risc de trombocitopenie și de tulburări de coagulare'", se arată în informarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România a aizat textul scrisorii de informare către profesioniștii din domeniul sănătății și l-a postat pe site-ul anm.ro

"COMUNICARE DIRECTĂ CĂTRE PROFESIONIȘTII DIN DOMENIUL SĂNĂTĂȚII
Martie2021

COVID-19 Vaccine AstraZeneca: Risc de trombocitopenie șide tulburări de coagulare

Stimate profesionist din domeniul sănătății,

De comun acord cu Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Agenția Națională a Medicamentului și a  Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), compania AstraZeneca AB dorește să vă informeze următoarele:

Rezumat

COVID-19 Vaccine  AstraZeneca: beneficiile depășesc riscurile, cu toate că o posibilă legătură cu cazuri foarte rare de cheaguri sanguine asociate cu număr scăzut de trombocite nu poate fi exclusă.

După vaccinarea cu COVID-19 Vaccine AstraZeneca, a fost observată foarte rar, o asociere de tromboză cu trombocitopenie, în unele cazuri însoțite de sângerare.

Profesioniștii din domeniul sănătății trebuiesă fie atenți la semnele și simptomele tromboembolismului și ale trombocitopeniei. 

Persoanele vaccinate trebuie instruite să solicite asistență medicală imediată în cazul în care, după vaccinare, prezintă simptome precum: dificultăți de  respirație, dureri toracice, tumefiere la nivelul membrelor inferioare, dureri  abdominale persistente. De asemenea, orice persoană care, după vaccinare, prezintă simptome neurologice, inclusiv cefalee severă sau persistentă sau vedere încețoșată, sau care prezintă echimoze (peteșii) în afara locului de   administrare a vaccinului după câteva zile, trebuie să solicite imediat asistență medicală. 

Informaţii suplimentare referitoare la problema de siguranţă COVID-19 

Vaccine AstraZeneca este indicat pentru imunizarea activă a persoanelor cu vârsta de 18 ani și peste, pentru prevenirea COVID 19 cauzată de SARS-CoV-2.

Au fost raportate cazuri de evenimente tromboembolice după administrarea  COVID-19 VaccineAstraZeneca în mai multe țări din Spațiul Economic European,  unele  ducând  la suspendarea locală a unor loturi specifice sau a utilizării vaccinului în sine. 

O asociere de tromboză cu trombocitopenie, în unele cazuri însoțită de sângerare, a fost observată foarte rar după vaccinarea cu COVID-19 VaccineAstraZeneca. Aceasta include cazuri severe care se prezintă cu tromboză venoasă, inclusiv cu localizări neobișnuite, cum ar fi tromboza de sinus venos cerebral, tromboza de venă mezenterică, precum și tromboză arterială, concomitent cu trombocitopenie. Majoritatea acestor cazuri au apărut în primele șapte până la paisprezece zile de la vaccinare, la femei cu vârsta sub 55 de ani, însă acest lucru poate reflecta utilizarea crescută a vaccinului la această populație. Unele cazuri au avut evoluție fatală.

Pe baza acestor evenimente, Comitetul EMA pentru evaluarea riscurilor în  materie de farmacovigilență (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee-PRAC) a declanșat procedura de evaluare a semnalului de siguranță, pentru a analiza în continuare această situație.

Comitetul PRAC a efectuat o evaluare completă în cadrul unui calendar accelerat, incluzând o revizuire atentă a rapoartelor de reacții adversedin EudraVigilance, rapoarte referitoare la apariția de cheaguri de sânge și trombocitopenie, la persoane care au primit vaccinul, acordând o atenție specială informațiilor privind sexul, vârsta, factorii de risc, diagnosticul de COVID-19 (dacă a  fost disponibil), intervalul de timp până la debutul reacției adverse, finalitatea reacției adverse și starea clinică.

Investigația a inclus, de asemenea, o evaluare a datelor relevante din literatură, precum și o analiză a datelor observate și așteptate, analiză condusă pe baza rapoartelor de caz din EudraVigilance [și anume, prin includerea următorilor termeni preferați în limba engleză (Preferred Terms): tromboză de sinus venos (cerebral)-(cerebral) venous sinus thrombosis, coagulare intravasculară diseminată-disseminated intravascular coagulation și purpură trombotică trombocitopenică-thrombotic thrombocytopenic purpura].

În timp ce sunt colectate dovezi suplimentare, comitetul PRAC a recomandat o actualizare a informațiilor despre produs referitoare la vaccinul COVID-19 Vaccine AstraZeneca suspensie injectabilă, pentru a reflecta cunoștințele actuale privind această problemă de siguranță.

Apel la raportarea reacțiilor adverse

Este important să raportaţi orice reacţie adversă suspectată, asociată cu administrarea vaccinului COVID-19 Vaccine AstraZeneca către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, în conformitate cu  sistemul  naţional  de  raportare spontană, utilizând sistemul online (https://covid19.anm.ro) disponibil pe pagina web a Agenţiei Naţionale a  Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (www.anm.ro)."

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă