Edward Snowden mesaj pe Twitter despre „Colectiv”: „Watch this film”

1 lună in urmă 79

Unul dintre cei mai cunoscuți whistlebloweri din istorie a postat pe Twitter, după câteva luni de absență, un îndemn pentru a vedea filmul românesc în care mai mulți angajați ai spitalelor au avut curajul să discute cu presa despre corupția și abuzurile la care sunt supuși ei și pacienții.

„Vizionați acest film”, a scris Edward Snowden pe Twitter, joi, 15 aprilie. Fostul angajat al NSA a dat un link la un citat al lui Alexander Nanau și al Alexandrei Opriș, regizorul și coscenaristul filmului documentar „Colectiv”.

Watch this film. https://t.co/zrHDo3jKS0

— Edward Snowden (@Snowden) April 15, 2021

„Să fii un cetățean într-o țară democratică presupune o responsabilitate care nu poate fi pasată integral aleșilor noștri. Puterea aparține oamenilor, fiecăruia dintre oameni și ea vine cu responsabilitate”, este fraza celor doi cineaști români, recomandată de Snowden, odată cu filmul românesc dublu nominalizat la Oscar.

Fraza vine dintr-un articol din<a href=”https://www.theguardian.com/world/commentisfree/2021/apr/06/romanians-state-film-fire-oscar-collective”> The Guardian</a>, publicat de Nanau și Opriș, în care ei explică ce a stat la baza filmului.

Filmul The Citizen Four, despre felul în care a decurs relația și asumarea riscurilor în relația dintre Edward Snowden, presă și informațiile despre programele de supraveghere în masă ale guvernului american, pe care el le-a dezvăluit, a câștigat premiul Oscar pentru documentar în 2015.

Mari publicații ale lumii, printre care The Guardian, The Washington Post, The New York Times și Der Spiegel au preluat dezvăluirile lui Snowden, omul care e privit ca un trădător de către guvernul SUA și drept un avertizor de integritate de către o parte importantă a publicului mondial. 

Am îmbrățișat adevărul construit pentru binele statului, pe care, în pasiunea mea, l-am confundat cu binele țării.

Edward Snowden, în cartea sa „Dosar permanent”:

Foto: Profimedia

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă