EDITORIAL VICTOR VRÎNCEANU | Domnule Stoichiță, nu vă bateți joc de munca lui Mutu și Rădoi dintr-un simplu orgoliu! Locul dumneavoastră e în lojă, nu să îi dați indicații lui Boboc și să anunțați victorii facile!

1 lună in urmă 2

Mihai Stoichiță (66 de ani) este eminența cenușie de la Federația Română de Fotbal. Oricine are legătură cu fotbalul, știe acest lucru. Președintele Răzvan Burleanu nu ia decizii pe plan sportiv fără ca ”nea Mihai” să își dea acordul. Dar acțiunile lui Stoichiță cred că ar trebui să se limiteze aici.

Numirea celor doi selecționeri, Adi Mutu la tineret și Mirel Rădoi la seniori, a fost decizia lui Stoichiță. El a riscat cu cei doi tineri tehnicieni atunci când Mirel și Adi nici măcar nu aveau licențe PRO, așa că tot el trebuie să primească laude pentru aceste numiri dacă cei doi selecționeri vor confirma. E clar că Stoichiță are ”nas” după 28 de ani de antrenorat. Consider însă că directorul tehnic al Federației Române de Fotbal greșește atunci când se implică mai mult decât este cazul în treburile lui Mutu și Rădoi. Le luăm pe rând și începem cu situația lui Adi Mutu pentru că acolo mi s-a părut mai flagrantă implicarea lui Stoichiță.

ProSport a trimis la Campionatul European de tineret de la Budapesta o echipă formată din trei jurnaliști cu mare experiență. E vorba de redactorul-șef ProSport Andrei Trifan, editorul prosport.ro Alin Grigore și foto-reporterul Mihai Pop. Cei trei ne aduc zilnic cele mai noi și interesante informații ce țin de România U21. M-a frapat din cale-afară articolul celor trei din 28 martie, numit ”Factorul M”. În respectivul articol se detaliază comportamentul lui Mihai Stoichiță, poziționat strategic la câțiva metri de banca tehnică a lui Adrian Mutu.

Prezent la meciul câștigat de România U21 cu Ungaria U21 2-1, Stoichiță a dat indicații din tribună pe tot parcursul meciului. Strigăte de genul ”Bine, Boboceleeee! Haide, Bobocele!” sau ”Fiți calmi, e timp să câștigăm!” nu sunt de fapt indicații demne de un tehnician, nu au valoare tehnico-tactică. Astfel de îndemnuri fac parte mai curând din arsenalul unui suporter împătimit, însă poziția pe care Stoichiță o ocupă poate naște controverse. El nu este un simplu suporteri prezent la stadion, este directorul tehnic al Federației Române de Fotbal și implicit șeful Comisiei Tehnice. Unii ar putea spune că Stoichiță ar vrea să inducă ideea că meritele din teren i se datorează și lui, nu doar lui Mutu și staff-ului său. Nu e în regulă! România a remizat cu Olanda și a câștigat cu Ungaria datorită jucătorilor din teren și a staff-ului tehnic în frunte cu Adrian Mutu.

Adrian Mutu are o relație foarte apropiată cu elevii săi de la ”naționala de tineret”Adrian Mutu are o relație foarte apropiată cu elevii săi de la ”naționala de tineret”

Nu pentru că  Stoichiță a țipat ”Bine, Bobocele!”. Sunt sigur că Stoichiță e foarte conștient că mulți oameni pot cădea în plasa unei aprecieri față de domnia sa. Nu mi se pare în regulă ca un antrenor cu 28 de ani de experiență, cu campionate câștigate în trei țări să încerce să îi fure din glorie lui Mutu, un ”puști” în ale antrenoratului, cu doar patru ani experiență. Cred că pentru atmosfera echipei naționale ar fi sănătos ca pe viitor domnul Stoichiță să se abțină de la indicații tactice care îl pot deranja în vreun fel pe Mutu și chiar induce în eroare pe jucători. Stau și mă gândesc cum ar reacționa un fotbalist dacă Mutu i-ar striga ”du-te dreapta!”, iar Stoichiță ”du-te stânga”. Unul hăis și altul cea, cum ar veni. 

Stoichiță, într-un moment de exaltare tactică la meciul cu Ungaria U21Stoichiță, într-un moment de exaltare tactică la meciul cu Ungaria U21

În cazul lui Mirel Rădoi situația e alta. Stoichiță ar trebui să fie mai cumpătat în ceea ce privește declarațiile despre adversarii României. Mihai Stoichiță iese și anunță relaxat că România va câștiga fără probleme meciul cu Armenia și pune astfel, indirect, o presiune imensă pe Mirel Rădoi. Fie că ne convine sau nu filosofia tânărului selecționer, România a câștigat cu Macedonia 3-2 și a pierdut la limită 0-1 cu o Germanie cotată la 900 de milioane de euro. Urmează un meci foarte greu cu o Armenie care a câștigat primele două meciuri din grupă, cu Lichtenstein 1-0 și Islanda 2-0. Mi-ar plăcea să văd din partea lui Stoichiță o atitudine protectoare față de Adi Mutu și Mirel Rădoi, nu una de luptă pe ”ciolanul” gloriei. 

Rădoi a fost foarte criticat pentru filosofia sa extrem de ofensivăRădoi a fost foarte criticat pentru filosofia sa extrem de ofensivă

The post EDITORIAL VICTOR VRÎNCEANU | Domnule Stoichiță, nu vă bateți joc de munca lui Mutu și Rădoi dintr-un simplu orgoliu! Locul dumneavoastră e în lojă, nu să îi dați indicații lui Boboc și să anunțați victorii facile! appeared first on Prosport.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă