EDITORIAL ADRIAN ARTENE | El este antrenorul care ”adulmecă” scaunul lui Edi Iordănescu la FCSB! Un melanj între Mourinho, Guardiola și Sampaoli. Peste toate, e liber de contract!

2 luni in urmă 55

Are infatuarea lui Mourinho, masca autoritară a lui Guardiola și țicneala sud-americană a lui Sampaoli. Este printre cei mai longevivi antrenori din Liga I ai ultimilor 5 ani, iar acum este liber de contract și este jolly-joker-ul pe care FCSB îl are ascuns, la nevoie, ”în mâneca” de la frac! Dacă Edi Iordănescu va ceda, el va prelua echipa la distanță de un singur apel de telefon, ca de la lojă pe bancă. Nu e Dan Petrescu! Nici Costel Gâlcă, dacă v-a fugit mintea la ultimul antrenor care a descălecat cu 3 din 3 (trofee posibile) la gălăgioasa echipă adoptată de cartierul Berceni. Așadar, nu e nici Petrescu, nu e nici Gâlcă! Ecuația se simplifică. Cine ar putea fi? Există un răspuns unic! Patronul Gigi îl poate scoate din ”joben”, în orice moment, pe… antrenorul Gigi.

Deocamdată, Edi Iordănescu pare ”garantat pe viață” la FCSB, dar – pentru patronul Gigi – orice ”garanție pe viață” are termen scurt de expirare. De fapt, la FCSB, nici nu există certificat de garanție. Nu garantează nici performanța, iar Costel Gâlcă este proba acestui fapt.

În preziua meciului contra lui Sepsi, nimic nu m-ar fi motivat să gândesc la faptul că scaunul lui Edi Iordănescu s-ar putea surpa. Discursul cazon al ”generalului cel mic” arăta că Gigi nu mai deține controlul în perimetrul ”bazei militare” din Berceni. Și Gigi Becali recunoaștea că ”acum e dictatura lui Edi”. Ceea ce părea sfârșitul unei alte dictaturi: a antrenorului totalitarist Gigi. Numai că, la nici 24 de ore de la egalul cu Sepsi, scaunul lui Edi este zgâlțâit ușor, ca un seism de puțin peste 4 grade, de o declarație deversată de niciunde. Patronul Gigi, cel care se angajase să cimenteze ”dictatura lui Edi”, a dat primul semnal că autoritatea la FCSB este în mâinile lui și că nu e dispus să predea ”jucăria” (recte puterea). Doar – nu-i așa?! – el clamase că FCSB e ”jucăria” lui.

Lecturați, înainte, declarația patronului Gigi Becali și ne întoarcem, imediat, asupra ei: ”Ei (n.red. – Tănase & co.) au jucat tactica lui Edi în prima repriză, iar în a doua au uitat și au făcut ce au vrut ei, au driblat cum au vrut ei. Noi trebuie să ținem mingea ca să nu mai poată să joace agresiv”.

Să facem, așadar, o analiză sumară pe text! Ce a vrut să evidențieze ”autorul”?

1. Edi nu e ascultat de fotbaliști și, cel puțin ”deocamdată”, nu e capabil să se impună la echipă, nefiindu-i ascultate indicațiile.
2. ”Noi trebuie să…” arată direcția clar conturată a unei ”filosofii antrenoriale” care e musai să fie asumată de antrenorul de facto. Altfel… patronul resetează sistemul.

De aici putem să începem să numărăm invers zilele lui Edi la FCSB! Poate unii vor crede că a fost declarația care i-a ”alunecat” lui Gigi în spațiul public. Nicidecum! Nu a fost o ”alunecare” imprudentă, nici pe departe! Ci o ”intrare prin alunecare” pentru a developa – încă de la începutul concubinajului cu Edi – cine e stăpânul casei. Iar Gigi a vrut ca antrenorul Edi, poate interimar în strategia lui, să priceapă raportul de forțe. Gigi știe, în sinea lui, că Iordănescu junior e doar un experiment. Edi n-a aflat, încă, sau refuză să afle…

Patronul FCSB este un Fidel Castro al unei ”Cube” dintr-un fotbal est-european

Dar dictatura Gigi din ultimul demi-deceniu este atroce. Patronul FCSB este un Fidel Castro al unei ”Cube” dintr-un fotbal est-european, cu rădăcini tiranice. El nu tolerează ideea de a preda puterea, de a lua altcineva hotărâri în numele lui. Dictatori – cu același calapod psihologic pe care se pliază, managerial, și Gigi – au optat să moară, doar să nu renunțe la putere. Cine și-ar putea imagina că patronul Gigi va fi altfel? El va opta să ”moară” financiar, de asemenea, pe mâna lui, adică pe a ”antrenorului” Gigi. Iar Edi se va dovedi – în istoria FCSB – a fi fost un ”moment de luciditate” al acestui Nero care va incendia cetatea!

Ca orice dictatură, și mandatul ”antrenorului Gigi” va fi, într-un sfârșit, apocaliptic. După el, nu va mai exista nimic. Doar potopul…
E suficient să recapitulăm ce a fost până acum, ante-Edi, pentru a afla ce va fi post-Edi.

Din 2017, antrenorul Gigi a preluat puterea absolută pe ”banca tehnică” a FCSB, crezând că, în siajul triplei coroane dobândite de Costel Gâlcă, echipa va funcționa de la sine ca un „ceas elvețian”. Numai că – în mandatul lui, în care a schimbat 6 ”secunzi” – totul s-a ruinat!

”Secunzii” antrenorului Gigi

• Nicolae Dică – iunie 2017 – decembrie 2018
• Mihai Teja – decembrie 2018 – mai 2019
• Bogdan Andone – mai 2019 – august 2019
• Bogdan Argeș Vintilă – august 2019 – iulie 2020
• Toni Petrea – iulie 2020 – mai 2021
• Dinu Todoran – mai 2021 – august 2021

Bilanțul 2017 – 2021 a fost unul dintre cele mai aride (pe parcursul unui demi-deceniu) din istoria FCSB: niciun titlu de campioană, o singură cupă a României, obținută de tandemul Gigi-Toni. Dacă patronul Gigi a fost mărinimos și a investit, antrenorul Gigi nu a răsplătit bunele intenții ale patronului Gigi nici în cupele europene.

• 2017 – 2018: un falimentar 1-5 cu Sporting Lisabona (în play-off-ul LC), locul 2 în grupele Europa League (cu o echipă pe scheletul constituit de Costel Gâlcă) și un alt 1-5, ca un upercut demolator primit de la Lazio (1/16-imi).
• 2018 – 2019: Fără grupe! Rapid Viena a trecut de play-off și cu sprijinul lui ”Messi al portarilor”, Andrei Vlad, titularizat de antrenorul Gigi într-o tentativă de maturizare forțată a goalkeeperului care n-a confirmat nici până în prezent.
• 2019 – 2020: Fără grupe! După ce Vitoria Guimaraes a făcut instrucție cu jucătorii lui FCSB.
• 2020 – 2021: Fără grupe! A eșuat în precalificări în fața lui Slovan Liberec. În ajunul meciului împotriva cehilor, pe FCSB o chinuiseră ”bărbierii” din Topola.
• 2021 – 2020: Fără grupe! Eliminată în calificări de o echipă periferică din Kazahstan, cu o sonoritate muncitorească, Shakter Karagandî.

Statisticile transmit negru pe alb: nicio calificare în grupe de patru ani încoace.

La capitolul ”performanțe”, antrenorul Gigi s-a dovedit a fi doar un negustor cumva eficient. Nu unul pe măsura schimburilor ultra-avantajoase de terenuri care l-au îmbogățit, dar suficient de abil pentru a nu cunoaște insolvența. Astfel, a vândut în Europa (mai degrabă răsăriteană), dar și pe piața arabă și asiatică tot ce a avut un tarif cumsecade de export:

• 2017 – 2018: F. Niță, R. Benzar, de Amorim, A. Jakolis*
• 2018 – 2019: C. Budescu, V. Găman*
• 2019 – 2020: J. Morais
• 2020 – 2021: H. Gnohere, D. Man, S. Buș
• 2021 – 2022: O. Moruțan
*sume insignifiante

Însă, Alibec – cumpărat în 2017 de la Astra și ”deportat”, în deficit, în 2018 – sau Budescu și Dragoș Nedelcu, de asemenea, achiziționați în 2017 și care s-au devalorizat, alături de Adrian Petre sau Ionuț Vână, se află printre numeroșii fotbaliști cărora antrenorul Gigi le-a compromis cota de piață în detrimentul intereselor patronului Gigi.

Balanța contabilă pare a fi o lețcaie ”în plus”. Patronul Gigi a câștigat puțin, cât să supraviețuiască. Antrenorul Gigi a decepționat, însă, la nivel de trofee, an după an. Acum este Edi pe bancă, dar nici Dumnezeu nu știe pentru câtă vreme. După Edi – pun pariu! – urmează un alt ”secund”. Să fie, de această dată, Ionuț Luțu?! Doar ”principalul” va rămâne același!

The post EDITORIAL ADRIAN ARTENE | El este antrenorul care ”adulmecă” scaunul lui Edi Iordănescu la FCSB! Un melanj între Mourinho, Guardiola și Sampaoli. Peste toate, e liber de contract! appeared first on Prosport.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă