Ecologiștii cer stoparea imediată a tăierilor de păduri virgine din Parcul Național Retezat, de pe valea Râului Alb

2 săptămâni in urmă 1

Călin Dejeu, biolog și activist de mediu, a lansat o campanie pe platforma declic.ro în care solicită autorităților să oprească de urgență exploatarea pădurii virgine din Parcul Național Retezat, de pe valea Râului Alb, sit Natura 2000.

Dejeu spune că pe aplicația Inspectorul Pădurii apar avize de transport având locul de exploatare în inima naturii sălbatice, în parcul național Retezat. Avizele sunt pentru firma SC Explo Nel SRL.

Foto: Captură de ecran din SUMAL cu cele doua locații de exploatare și limita parcului național Retezat

Foto: Aviz de transport lemn din SUMAL pentru firma Explo Nel din șaua Gorova, Parcul Național Retezat

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma SC Explo Nel SRL îi aparține lui Neluțu Arsenie Vulc din Hațeg, județul Hunedoara. Acesta este judecat la Judecătoria Hațeg pentru loviri și alte violențe.

Ecologiștii cer ministrului mediului, Tánczos Barna, să abroge ordinele de ministru prin care au fost aprobate exploatări silvice în parcul național Retezat și să retragă certificatul de atestare al firmei Explo Nel din Hațeg.

Semnatarii campaniei solicită Gărzii Naționale de Mediu să sisteze exploatarea din parcul național, să oblige autoritățile silvice să închidă drumul de tractor care urcă pe valea Râului Alb și să refacă solul, microrelieful și covorul vegetal de pe suprafața distrusă de drum.

Ecologiștii cer Romsilva și demiterea directorului administrației Parcului Național Retezat, Zoran Acimov.

Parcurile naționale sunt de departe cele mai importate arii naturale protejate și, peste tot în lume, regula generală este că în parcurile naționale nu se efectuează exploatări forestiere.

Exploatările forestiere nu afectează doar biodiversitatea, ele distrug solul, microrelieful, peisajul și afectează sedimentele din râu, așadar alterează cadrul fizico-geografic.

OUG 57/2007 prevede că ”managementul parcurilor naționale asigură menținerea cadrului fizico-geografic în stare naturală”. Prin urmare, exploatarile forestiere în parcurile naționale sunt ilegale.

Conform literaturii științifice, Râul Alb este ultimul râu nealterat din Carpații Românești și trebuie folosit ca etalon”, arată ecologiștii în campania declic.

În batjocorirea și distrugerea patrimoniului nostru natural s-a depășit orice limită. Chiar acum padurea este măcelărită în adâncul Parcului Național Retezat, chiar pe cea mai sălbatică vale, vale pe care nu era niciun drum, nicio clădire, nici măcar un traseu turistic. Este vorba de valea Râului Alb, element de notorietate mondială al patrimoniului nostru natural.

Alpinistul Aurel Sălășan mi-a povestit că pădurile scăpaseră neatinse pe valea Râului Alb datorită bunicului său, care a fost pădurar acolo. Silvicii de acum din zonă nu au mamă și nu au tată, nu mai văd pădurea, văd doar metri cubi de lemn și bani.

Prin proiectul PIN-MATRA au fost identificate pe valea Râului Alb 8 poligoane de pădure virgină. Chiar acum curg camioanele de lemne din parcul național, cu puncte de exploatare în două dintre aceste poligoane, acum evident distruse.

Conceptul de parc național este unul universal, nu este ceva ce să se definească prin legislația națională. În orice țară din lume se înțelege că într-un parc național este de neconceput să existe exploatări forestiere, în afară de România.

Este unul dintre motivele esențiale pentru care avem acum infringement pe păduri, dar nimănui nu pare să îi pese”, a declarat pentru G4media.ro biologul și ecologistul Călin Dejeu.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă