ECDC: Numărul infectărilor cu Covid a crescut pentru a cincea săptămână consecutiv în Europa

2 luni in urmă 18

Numărul îmbolnăvirilor cu Covid-19 a crescut în Europa pentru a cincea săptămână consecutiv, dar numărul de spitalizări rămâne stabil, conform Centrului European pentru Controlul și prevenirea Bolilor.

Incidența cazurilor noi de infectare din săptămâna care s-a încheiat cu 1 august din Uniunea Europeană și Spațiul Economic European a fost de 214 la 100.000 de locuitori, o creștere de 6% față de săptămâna anterioară. Rata mortalității a crescut la 4,7 la un milion de persoane, adică cu 30%.

Cea mai marea incidență la 100.000 de locuitori în 14 zile a fost înregistrată în Cipru , urmat de Spania și Franța. Polonia, Ungaria și România au raportat cele mai scăzute cifre. 

ECDC, organismul de referinţă al UE pentru epidemii, consideră că situaţia este de preocupare înaltă în două ţări (Franţa şi Islanda), moderată în 12 ţări (printre care şi Spania), scăzută în opt şi foarte redusă în alte opt ţări.

Prognoza pentru următoarele două săptămâni arată o tendinţă „stabilă”, atât pentru îmbolnăviri cât şi pentru decese, a căror rată a ajuns la 224 de cazuri la 100.000 de locuitori şi, respectiv, la 6,9 la un milion de persoane.

Raportul săptămânal al ECDC prevede o tendinţă în creştere a numărului de noi cazuri în 17 ţări (Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Norvegia, România şi Suedia) şi o creştere a mortalităţii în trei ţări (Franţa, Grecia şi Spania).

„Se aşteaptă ca actuala situaţie epidemiologică, caracterizată printr-un număr mare de cazuri, să continue ca urmare a prezenţei variantei Delta, care a predominat în ultimele săptămâni în regiune”, se arată în raportul ECDC.

ECDC mai transmite că rata cea mai mare a noilor cazuri a fost înregistrată în rândul tinerilor, deşi s-a observat o creştere a numărului de îmbolnăviri şi în rândul vârstnicilor dar și a numărului celor spitalizați. 

Mai multe țări iau măsuri speciale pentru a preveni efectele valului patru

Franța se numără printre țările care au decis adoptarea unor noi măsuri pentru a preveni răspândirea variantei Delta și pentru a accelera campaniile de vaccinare - certificatul verde Covid a devenit obligatoriu pentru a putea avea acces în spații culturale sau la restaurante la interior. 

Guvernul italian a decis, joi, că toți profesorii trebuie să aibă certificat verde care să ateste vaccinarea, imunitatea obținută prin recuperarea după boală sau un test negativ la Covid-19 pentru a se putea întoarce la catedră. Certificatul verde devine obligatoriu și pentru toți cei care călătoresc cu trenul, cu avionul sau pe mare.

De asemenea, Franța și Germania au anunțat deja că încep să pregătească administrarea din septembrie a celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19.

A treia doză va fi probabil necesară, deocamdată nu pentru toată lumea, dar în orice caz pentru cei mai vârstnici şi cei mai fragili”, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron.

Ministerul german al Sănătăţii a anunţat la rândul său că din septembrie are în vedere să imunizeze cu această doză de consolidare pacienţii cu sistemul imunitar compromis şi persoanele vârstnice.

Conform datelor OMS și ECDC, varianta Delta a devenit dominantă în Europa de la sfârșitul lunii iulie. 

Editor : Adrian Dumitru

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă