După un record de decese, Portugalia anunță că ia în calcul să trimită pacienți COVID în alte țări

1 lună in urmă 37

Guvernul portughez preconizează posiblitatea de a cere ajutor internaţional pentru a trimite pacienţi cu COVID-19 în spitalele din alte ţări ca urmare a aglomerării propriilor centre medicale şi a creşterii constante a numărului de spitalizări, relatează Agerpres.

Ministrul portughez al Sănătăţii, Marta Temido,  a acordat luni seară un interviu postului public RTP în care a declarat că „guvernul va demara mecanismele de care dispune, în principal într-un cadru internaţional, pentru a garanta o mai bună asistenţă” pacienţilor săi.

Întrebată dacă executivul premierului socialist Antonio Costa îşi propune „să ceară ajutor internaţional, ajutor european pentru a trimite pacienţi” în alte ţări, ministrul Sănătăţii a răspuns că Portugalia, fiind situată la extremitatea occidentală a Europei, întâmpină dificultăţi geografice, însă problema este studiată.

Totuşi, ea a subliniat că trebuie să se ţină seama şi de faptul că „situaţia din toată Europa este îngrijorătoare”.

Săptămâna trecută, cea mai neagră de la izbucnirea pandemiei

Portugalia este grav afectată de al treilea val de COVID-19 şi mai ales de răspândirea variantei britanice ce are deja o prevalenţă de 20% din totalul contagierilor.

Săptămâna trecută a fost cea mai neagră pentru ţară de la începerea pandemiei, cu un record zilnic de până la 275 de morţi înregistrat duminică, şi cu o medie de 14.000 de cazuri pe zi.

Creşterea numărul spitalizărilor a adus în pragul colapsului spitalele, unde sunt internaţi 6.420 de pacienţi cu COVID-19, dintre care 767 la terapie intensivă.

Este o situaţie „inimaginabilă” în contextul situaţiei „catastrofale din spitalele” publice, a avertizat ministrul Marta Temido, care a precizat că în ţară mai sunt paturi disponibile, însă ceea ce este dificil de gestionat este personalul medical.

Cu o populaţie de aproximativ 10 milioane de locuitori, Portugalia a înregistrat de la începerea pandemiei 10.721 de morţi şi 643.113 de cazuri de COVID-19.

Editor : G.C.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă