După temperaturi record înregistrate în Sicilia, domul de căldură se mută în Spania și Portugalia. Cod roșu de caniculă în peninsula Iberică

2 luni in urmă 40

După ce Italia a înregistrat un record istoric de temperatură, valorile din termometru atingând 48,8 grade Celsius, meteorologii avertizează că valul de caniculă se îndreaptă în sud-vestul Europei, în Spania și Portugalia. În întreaga zonă a Mediteranei se înregistrează temperaturi de peste 46 de grade Celsius.

Val de căldură în Europa

Val de căldură în Europa

Severe Weather Europe

Valul de căldură extremă continuă să afecteze întreg bazinul Mării Mediterane, cele mai mari temperaturi înregistrându-se în Italia, Grecia, Turcia, Algeria și Tunisia. În Europa, cea mai ridicată temperatură măsurată vreodată, 48,8 grade Celsius, a fost înregistrată în Sicilia, pe 11 august, în timp ce, pe continentul african, în Tunisia, s-au înregistrat, pe 10 august, 49 de grade Celsius, stabilind un record istoric, potrivit Severe Weather.

În Italia a fost înregistrată cea mai ridicată temperatură din Europa din toate timpurile: 48,8 grade Celsius. Recordul a fost doborât ieri, în oraşul Siracuza din Sicilia, acolo unde sunt acum şi incendii masive de vegetaţie. De altfel, în mai multe localităţi italiene au fost temperaturi extreme, de peste 45 de grade Celsius. Toate au fost aduse de valul de caniculă botezat Lucifer. În urmă cu o săptămână, în Grecia continentală s-au atins 47,1 grade Celsius. Meteorologii nu vin cu veşti bune şi spun că este aşteptat un nou val tropical. Spania, sudul Italiei şi Croația vor fi mâine sub cod roşu.

Cod roșu în sud-vestul Europei

Astfel de fenomene meteo nu sunt neobișnuite în Europa, dar au devenit din ce în ce mai frecvente, în ultimii ani, și din ce în ce mai extreme. Canicula îndelungată din Turcia și Grecia a creat condițiile pentru izbucnirea incendiilor devastatoare de vegetație.

Valul de căldură este departe de a se încheia. În timp ce Italia va scăpa de temperaturile caniculare, acestea se vor muta în Spania și Portugalia. Este foarte probabil ca temperaturile să depășească destul de ușor valoarea de 45 ° C, începând de vineri până duminică.

Maxima din Spania, de 47,3 ° C, a fost înregistrată pe 13 iulie 2017, în orașul Montoro, Cordoba, iar în Portugalia, cea mai ridicată temperatură - +47,4 ° C - a fost înregistrată în Amareleja, Beja, pe 1 august 2003.

În primele zile ale acestei săptămâni, domul de căldură s-a instalat peste Marea Mediterană și afectează încă regiunea. Căldura extremă se resimte în Algeria, Tunisia, Malta și Italia, în sudul peninsulei Balcanice și în Grecia.

Domul de călură se mută în peninsula Iberică

Însă, domul de căldură se extinde spre sud-vestul Europei, unde se prognozează temperaturi extreme în următoarele zile. În weekend se anunță temperaturi de până la 43-44°C în sudul Portugaliei, iar în sudul Spaniei, termometrele vor indica temperaturi de până la 47°C, cu maxime care vor resimți duminică.

Regiunea spaniolă Andaluzia este de obicei cea mai fierbinte zonă din întreaga peninsulă iberică. Și de data aceasta, temperaturile ar putea atinge maximul de 46-47 ° C în zonă. Zonele cele mai afectate vor fi Cordoba, Sevilla, Badajoz, Ciudad Real, Jaen și Huelva.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă