După o zi de primăvară, vremea se răcește brusc. Ploi și alte fenomene meteo extreme, în toată țara. Când se încălzește din nou

1 lună in urmă 1


Urmează trei zile cu ploi și temperaturi scăzute, anunță meteorologii. În nordul țării vor fi chiar ninsori, anunță meteorologii. Vestea bună: „de miercuri, valorile termice cresc din nou, până spre sfârșitul săptămânii viitoare”, au explicat reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) pentru Libertatea.


Sâmbătă a fost o zi neobișnuit de călduroasă pentru această perioadă. Temperaturile au depășit, în București, 20 de grade. Și în alte orașe, vremea a fost neașteptat de frumoasă.


Seara, însă, s-a răcit brusc. În Capitală au fost ploi torențiale, chiar și grindină, un fenomen întâlnit mai degrabă vara.


Și urmează alte trei zile în care vremea va fi la fel de întunecată.


Precipitațiile sub formă de ploi locale, dar și ninsorile, însoţite de intensificări temporare ale vântului, vor dura până miercuri, 3 martie, potrivit ANM.


Apoi, temperaturile se vor încălzi, „astfel încât ajungem din nou cu valori peste norme, adică în partea de sud vor fi peste 15 grade Celsius după-amiaza și vreme predominant frumoasă, fără precipitații”, a explicat Oana Păduraru, meteorologul de serviciu al ANM, pentru Libertatea.


Și în Capitală, de miercuri până vineri inclusiv, va fi vreme frumoasă, în încălzire. În weekendul viitor, însă, vremea se va răci, avertizează Administrația Națională de Meteorologie.


„Sâmbătă și duminică, vremea se va răci iar, dar aceste alternanțe sunt normale, este trecerea de la sezonul rece la sezonul cald. Ne apropiem de normal, pentru că încălzirile de până acum nu au fost specifice și nici fenomenele pe care le-am avut până acum nu au fost”, a precizat Oana Păduraru, meteorologul de serviciu al ANM, pentru Libertatea.


În această perioadă, temperaturile „se vor apropia de normele pentru această perioadă, adică maxime de la 2 la 8 grade și minime, la nivelul întregii țări, între -9 și 0 grade. Pentru Capitală, temperatura maximă este de 6-7 grade, iar minima în jurul valorii de -2 grade”, explică meteorologii.


Temperatura maximă în februarie în România, ultima dată acum 5 ani


Valoarea maximă absolută a temperaturii lunii februarie în România este de 26,0 ºC și s-a înregistrat de două ori: la Medgidia, pe 27 februarie 1995, şi la Pătârlagele, pe 16 februarie 2016.


La Bucureşti, maxima absolută este de 25,7 ºC, înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret, pe 16 februarie 2016, conform ANM.


La polul opus, temperatura minimă absolută a lunii februarie în România este de -38,0 ºC şi a fost înregistrată pe 10 februarie 1929, la staţia meteorologică Vf. Omu.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă