După Germania, Franța și Italia, și Spania suspendă complet vaccinarea cu AstraZeneca. În România, aproape 239.000 de oameni s-au imunizat cu acest ser

1 lună in urmă 1


Decizia Berlinului, anunțată luni după-amiază, a fost luată ca măsură de precauție, după ce în Germania și în restul Europei au apărut mai multe cazuri de persoane vaccinate care au dezvoltat cheaguri de sânge, scrie Reuters. Franța s-a alăturat măsurii, precizând că va aștepta un aviz european privind siguranța serului, notează Le Monde. Italia, care suspendase deja vaccinarea cu un anume lot, a decis și ea să stopeze complet imunizarea cu AstraZeneca, în ciuda asigurărilor companiei producătoare că vaccinul este sigur.


În România, până luni după-amiază, 238.961 de persoane s-au imunizat cu AstraZeneca și urmează să facă rapelul, potrivit celei mai recente raportări oficiale ale Comitetului de Vaccinare. Autoritățile din țara noastră nu au transmis, în cursul zilei de azi, nici o informare legată o posibilă suspentare completă a vaccinului AstraZeneca. În urmă cu 4 zile, Comitetul de Vaccinare a decis retragerea temporară a lotului ABV2865, care a fost suspendat și în Italia.

UPDATE 15 martie 19.35: Spania a anunuțat că suspendă vaccinarea cu AstraZeneca pentru următoarele 15 zile, scrie El Pais. Anunțul a fost făcut de ministrul sănătății din această țară, după ce alte state europene au luat o decizie similară, ca măsură de precauție.„Suspendarea vaccinării cu AstraZeneca nu înseamnă că cheaguri de sânge sunt legate de imunizare, ci este o măsură de precauție, care arată că mecanismele de supraveghere funcționează”, a declarat șeful OMS.


Germania și Franța au decis luni să oprească temporar imunizarea cu vaccinul dezvoltat de Oxford și AstraZeneca, în așteptarea unui aviz clar privind siguranța acestuia, din partea Agenției Europene a Medicamentului (EMA).


Este un semnal important, în condițiile în care atât Berlinul cât și Parisul ezitaseră până în prezent să stopeze, fie și temporar, imunizarea cu acest vaccin.


Ministerul Sănătății de la Berlin a precizat că decizia a fost luată la recomandarea Institutului Paul Ehrlich, autoritatea germană de reglementare în domeniul vaccinurilor.


„După noi informații privind apariția unor cazuri de tromboză a venelor cerebrale în conexiune cu vaccinarea în Germania și Europa, Institutul Paul Ehrlich consideră că este necesară o investigație amănunțită”, a precizat ministerul, potrivit Deutsche Welle.


Ministerul a mai precizat că Agenția Europeană a Medicamentului va decide „dacă și cum vor afecta noile informații autorizarea vaccinului”, după investigația aflată acum în derulare.


O măsură similară a fost anunțată aproape imediat de președintele francez Emmanuel Macron, scrie Le Monde.


„Decizia, care a fost luată în semn de precauție, este de a suspenda vaccinarea cu AstraZeneca în speranța că vom putea reîncepe rapid, dacă EMA va da undă verde”, a spus Macron.


Italia trece de la o suspendare parțială la una totală a vaccinării cu AstraZeneca


Mai multe state europene, inclusiv România și Bulgaria, au luat deja decizia de a suspenda vaccinarea cu AstraZeneca, după o serie de informații privind apariția de cheaguri de sânge printre persoanele vaccinate.


Cazurile invocate au implicate inclusiv decese, în Italia, Austria și Danemarca.


Danemarca, Norvegia și Islanda au preferat să suspende integral imunizarea cu AstraZeneca, în vreme ce alte state, printre care Austria, Italia sau România au suspendat imunizarea cu un anumit lot suspect de vaccinuri.


Luni însă, și Italia a anunțat că suspendă integral vaccinarea cu AstraZeneca. Decizia a venit după ce un profesor din oraşul Biella, imunizat sâmbătă cu acest ser, a murit. Inițial, autoritățile din această regiune deciseseră să suspende doar vaccinarea cu un un anume lot de vaccin - ABV5811 - altul decât cel deja suspendat la mijlocul săptămânii trecute.<br>


Duminică și luni, Irlanda și Olanda se alăturaseră statelor care au suspendat imunizarea cu acest vaccin. Olanda a raportat 10 cazuri de efecte adverse grave după inocularea cu vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, a declarat luni un centru olandez pentru controlul utilizării medicamentelor, la câteva ore după ce guvernul a anunţat suspendarea utilizării serului.


Ministerul olandez al Sănătăţii a declarat că speră să reia vaccinarea cu AstraZeneca în câteva săptămâni, afirmând că suspendarea reprezintă doar o „pauză” luată ca măsură de precauţie.


Dar până luni, Berlinul refuzase să se alăture țărilor precaute.


Săptămâna trecută, Lothar Wieler, șeful Institutului Robert Koch pentru Boli Infecțioase, declara spre exemplu că nu există dovezi cum că pacienții care au primit vaccinul sunt mai predispuși să dezvolte cheaguri de sânge decât persoanele nevaccinate.


AstraZeneca și EMA apără vaccinul


Poziția aceasta a fost susținută de AstraZeneca, de Agenția Europeană a Medicamentului și de oficialii britanici, care au vaccinat până acum milioane de oameni cu serul produs de AstraZeneca.


AstraZeneca a anunţat că a încheiat duminică o analiză a procesului de vaccinare cu serul anti-COVID-19 pe care l-a produs şi nu a descoperit vreo dovadă a unui risc crescut de formare de cheaguri sanguine la persoanele inoculate cu acest vaccin.


„O analiză atentă a tuturor datelor de siguranţă în urma vaccinării a peste 17 milioane de persoane în Uniunea Europeană şi în Regatul Unit cu vaccinul COVID-19 AstraZeneca nu a relevat nicio dovadă asupra unui risc crescut de embolism pulmonar, tromboză venoasă profundă sau trombocitopenie în niciun grup definit de vârstă, gen, lot sau într-o ţară anume”, afirmă compania farmaceutică într-o declaraţie citată de Reuters şi DPA.


„Numărul cazurilor de cheaguri sanguine raportate în acest grup (de 17 milioane de persoane) este inferior sutelor de cazuri care ar fi aşteptate să survină în rândul populaţiei generale”, notează în aceeaşi declaraţie Ann Taylor, Chief Medical Officer la AstraZeneca.


Zilele trecute, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că va revizui cazurile de apariție a unor cheaguri de sânge la pacienți care au fost vaccinați cu vaccinul AstraZeneca, însă a subliniat că incidența acestora nu este mai mare decât în rândul populației generale și a recomandat continuarea administrării vaccinului.


EMA a subliniat că, la ora actuală, nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sangvine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser.


„Informaţiile disponibile în acest stadiu indică faptul că numărul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nu este superior celui observat pe ansamblul populaţiei”, a anunțat agenţia europeană într-un comunicat citat de France Presse.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă