După ce a condus topul țărilor vaccinate, Israel a întâmpinat o creştere a numărului de cazuri COVID. Ce putem învăța de aici

3 săptămâni in urmă 33

Campania de vaccinare în Israel a fost una rapidă şi eficientă, dar ţara este şi un exemplu a ceea ce se poate întâmpla dacă restricţiile sunt relaxate prea rapid, scrie Michael Head, cercetător la Universitatea Southampton, într-un editorial publicat de The Conversation.

Israel a fost unul dintre punctele de focus ale pandemiei în 2021, dată fiind rapiditatea cu care a administrat cetăţenilor vaccinurile împotriva COVID-19. În februarie, 50% din populaţie primise deja cel puţin o doză de vaccin – majoritatea, vaccinul Pfizer.

În vara acestui an, în Israel, societatea s-a redeschis pe de-a-ntregul. Totuşi, de-atunci, Israel a raportat din nou creșteri semnificative ale numărului de îmbolnăviri. La începutul lui septembrie erau deja confirmate 10.000 de noi cazuri pe zi (astăzi, sunt în jur de 6.500).

O problemă esenţială a fost chiar acoperirea vaccinală. După startul iniţial, foarte rapid, campania a stagnat. Nu au fost mari întreruperi ale aprovizionării cu doze, aşa că mai degrabă factori ca ezitarea oamenilor sau accesul la servicii medicale au ridicat probleme. 

De pildă, sunt dovezi că acceptarea vaccinului este mai scăzută în grupurile de evrei ultraortodocşi sau arabi. 

Nu e vorba doar de credință, ci și de faptul că aceste grupuri minoritare locuiesc aglomerat și au mijloace financiare reduse. 

Procentajul populaţiei care a primit doza 1 a crescut de la 50% în februarie, la numai 68% în septembrie. Copiii cu vârste între 12 şi 15 ani au fost cuprinşi în campania de vaccinare, din luna iunie, însă, cu toate acestea, în prezent, doar 65% din populaţie a primit ambele doze.

Aşa se face că Israel a rămas în urma multor ţări în termeni de acoperire vaccinală, inclusiv Marea Britanie. 

După ce a condus topul țărilor vaccinate, Israel a întâmpinat o creştere a numărului de cazuri COVID. Ce putem învăța de aiciÎn Israel, 65% din populaţie a primit ambele doze | Foto: EPA

60% dintre internații din Israel sunt vaccinați

Când aproape o treime din populaţia Israelului rămâne nevaccinată, înseamnă că aproximativ 2,7 milioane de oameni sunt la risc de infecţie şi boală.

Există şi preocuparea că imunitatea oferită de vaccinul Pfizer poate să scadă în timp (după jumătate de an), deşi, momentan, cercetările pe acest subiect sunt în faze preliminarii.

Totuşi, datele din spitalele din Israel indică faptul că şi oamenii vaccinaţi sunt susceptibili faţă de infecţie. Rapoarte recente <a href=”https://www.beckershospitalreview.com/public-health/nearly-60-of-hospitalized-covid-19-patients-in-israel-fully-vaccinated-study-finds.html”>sugerează</a> că aproape 60% din internările din Israel sunt la oameni vaccinaţi cu schema completă.

O explicație este faptul că mulți vârstnici fac boala

După cum au explicat experţii însă, aceste cifre nu înseamnă neapărat că vaccinurile şi-au pierdut eficienţa. Aceeaşi tendinţă a fost remarcată şi în Marea Britanie şi poate reflecta pur şi simplu faptul că vârstnicii sunt mai probabil să fie vaccinaţi, dar şi grupul cel mai probabil să facă boala – factori care combinaţi explică numărul relativ mare de cazuri şi decese printre vaccinaţi.

Un alt factor care a contribuit este tulpina Delta, care s-a răspândit pe tot teritoriul ţării. Această formă a virusului se transmite mult mai rapid, ceea ce explică, de asemenea, creşterea numărului de cazuri.

O relaxare prea rapidă?

Cealaltă mare parte a problemei a fost felul în care s-a renunţat la restricţiile de pandemie. Dr. Asher Salmon, directorul Departamentului de Relaţii Internaţionale la Ministerul Sănătăţii din Israel, a spus în iulie că Israel „probabil a ridicat restricţiile prea rapid”. 

Este cel mai recent într-un şir lung de exemple care arată cum transmiterea comunitară poate fi susţinută uşor când politicile naţionale încurajează adunările oamenilor la risc, cu puţine restricţii sau deloc. 

Şi consecinţele tragice ale <a href=”https://theconversation.com/covid-19-in-india-an-unfolding-humanitarian-crisis-159654″>relaxării</a> restricţiilor în India arată cât de devastator poate fi când se iau prea rapid aceste decizii.

Indexul de Stringenţă COVID, creat de Our World in Data, este o măsură a stricteţii politicilor de control COVID în fiecare ţară din lume. La 28 august, restricţiile din Israel aveau un scor de 45,4, mult mai puţin decât cele din Noua Zeelandă (scor de 96,3), acolo unde focarele erau limitate, dar comparabil cu cel din Marea Britanie (44), care raporta în jur de 300.000 de cazuri noi pe zi.

După ce a condus topul țărilor vaccinate, Israel a întâmpinat o creştere a numărului de cazuri COVID. Ce putem învăța de aiciRelaxarea restricțiilor prea rapidă, una din cauzele creșterii numărului de cazuri COVID | Foto: EPA

Booster-ele scad de 11 ori rata de infecție

State din toată lumea au urmărit cum se administrau la început vaccinurile în Israel, ce impact aveau acolo şi au folosit aceste informaţii pentru propriile campanii de imunizare. Dată fiind o preocupare tot mai mare pentru scăderea imunităţii oferite de vaccin, sunt din nou motive să observăm ce se petrece în Israel, care acum implementează un program de doza trei.

În ceea ce priveşte eficienţa acestor „boostere”, rapoartele iniţiale din Israel sunt încurajatoare. 

La cei care au primit un booster, riscul unei infecţii confirmate pare să scadă de 11 ori fața de indivizii care au primit două doze. Totuşi, studiul relevant este în etapa de pre-print, deci trebuie încă revizuit de experţi. 

Folosirea boosterelor este momentan o decizie controversată. Au fost mai multe apeluri ca ţările cu venituri mari să împartă stocurile de vaccin cu ţările cu venituri mici. Însă, în mare măsură, acest lucru nu s-a întâmplat. La începutul acestei luni, numai 5,4% din continentul african primise măcar o doză de vaccin COVID.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii ceruse întârzierea dozei trei, dar ţările bogate, inclusiv Israel, nu şi-au schimbat politica faţă de boostere. 

Campania de vaccinare în Israel a fost una rapidă, eficientă, dar ţara este şi un exemplu despre ceea ce se poate întâmpla când restricţiile sunt relaxate prea rapid. 

Ceea ce ne arată experienţa Israelului este că toate ţările – indiferent de statusul actual de vaccinare – ar trebui să menţină planuri pe termen lung pentru a minimiza impactul COVID-19, în pandemia actuală şi dincolo de ea, pentru controlul micilor focare.

Foto: Profimedia

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă