Drona kamikaze iraniană care a lovit petrolierul Mercer Street a făcut o gaură de 2 metri în cabina pilotului FOTO

2 luni in urmă 54

Atacul cu dronă care a ucis doi marinari, între care un român, pe petrolier în Marea Arabiei, a fost comis cu o dronă-kamikaze produsă în Iran. Este concluzia unui raport făcut public de experți ai Departamentului american al Apărării, anunță Digi24, care citează CNN.

Nava Mercer Street fusese ținta altor două atacuri ratate cu o zi înainte, au descoperit cercetătorii. Potrivit raportului, drona a făcut o gaură de 2 metri în partea superioară a cabinei pilotului, cauzând distrugeri importante la interior.

"Analiza chimică arată că este vorba de un exploziv pe bază de nitrat, identificat ca RDX, ceea ce indică faptul că a fost folosit cu scopul de a produce răni și distrugeri", arată raportul investigatorilor.

O echipă de investigatori de pe portavionul USS Ronald Reagan a mers la bordul Mercer Street pentru a cerceta incidentul de la sfârșitul lunii iulie, mai informează sursa citată. Experții au descoperit că nava a fost atacată pe 30 iulie, în largul coastelor Omanului, de o dronă "încărcată cu explozivi de proveniență militară".

"Folosirea unei drone de tip kamikaze, concepută și produsă în Iran, reprezintă un trend în creștere în regiune", se arată într-un rezumat al raportului. "Aceste dispozitive sunt folosite în mod activ de Iran și proxy-urile sale împotriva forțelor coaliției în regiune, inclusiv împotriva unor ținte în Arabia Saudită și Irak."

Investigatorii au stabilit că Mercer Street a fost ținta altor două atacuri nereușite pe 29 iulie, cu o zi înainte.

"Mercer Street a fost ținta a două atacuri nereușite cu drone explozive în seara zilei de 29 iulie. Echipajul a raportat atacurile prin apeluri de urgență în seara de 29 iulie. În urma interviurilor cu echipajul, investigatorii au găsit probe credibile ale atacurilor, care au căzut în mare, în apropiere de navă. Investigatorii au găsit bucăți mici din cel puțin o dronă pe care echipajul le-a recuperat din mare", se arată în comunicatul Coandamentului Central, citat de Digi24.

De asemenea, raportul confirmă că cetățeanul român mort în urma atacului era căpitanul navei ("master of the ship").

Citeste si:

“Poate vă rugați la Dumnezeu până dați colțul!” Reacție sălbatică a Anei Maria Prodan

India și-a prezentat primul portavion construit de propria industrie militară. Cursă a înarmării cu China în Asia VIDEO

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă