Drama colaboratorilor afgani fugiți în Occident: „Dacă talibanii îmi capturează părinții, mă voi întoarce pentru a le salva viețile”

1 lună in urmă 63

Un afgan din regiunea Panjshir, ultimul bastion al rezistenței anti-talibane din Afganistan, care a lucrat cu ONG-uri occidentale și care a reușit să fugă din Kabul și să se refugieze în Italia a vorbit despre situația teribilă în care se află colaboratorii afgani ai forțelor occidentale, relatează Euronews.

Bărbatul, care a cerut să rămână anonim pentru a-și proteja familia rămasă în urmă în Afganistan, spune că ar fi fost o țintă directă a noului regim dacă ar fi rămas în țară - „dacă m-ar fi găsit, talibanii m-ar fi omorât”, a declarat el pentru Euronews.

Înainte să-și părăsească locuința pentru a ajunge la aeroportul din Kabul, el a ars toate documentele și actele pe care le avea pentru a nu lăsa în urmă nimic din ce ar fi putut să ajungă în mâinile talibanilor.

A fugit la aeroport fără să știe dacă soția sa și restul familiei vor putea să-l acompanieze și a povestit cât de chinuitoare au fost cele trei zile în care a așteptat să fie evacuat.

„Oamenii începuseră să se adune la poarta principală a aeroportului. La un moment dat, soția mea nu a mai putut să o țină pe fiica mea și a căzut la pământ. Mulțimea de oameni a călcat-o, însă, din fericire, nu a fost rănită grav.

Ziua următoare, am stat în soare fără apă și fără mâncare, iar cei doi fii ai mei au leșinat”, a spus el.

Chiar și după ce a scăpat din Afganistan, bărbatul se teme pentru siguranța familiei sale și spune că dacă va fi descoperit de talibani, părinții săi, rămași încă în Afganistan, vor deveni ținta fundamentaliștilor.

Dacă talibanii îi capturează pe părinții mei și îmi cer să mă întorc pentru a nu-i omorî, o voi face pentru a le salva viețile. Nu mi-e teamă de moarte”, a adăugat el.

Editor : Adrian Dumitru

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă